Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att hitta en nål i en höstack…

/

Annons

I veckan som gick var alliansens riksdagsledamöter från länet i Bollnäs för att hämta in synpunkter från lokalpolitikerna i Hälsingland. Det verkar nästan som att be bocken vara trädgårdsmästare.

Att hitta goda exempel på bra allianspolitik, eller allianspolitik över huvud taget i hälsingekommunerna eller i landstinget, är nämligen näst intill lika omöjligt som att hitta en nål i en höstack.

Möjligen kan Ovanåker betraktas som den lilla nålen som skulle kunna finnas.

Allianssamverkan är för övrigt så gott som bortblåst i länet.

I landstinget har alliansen havererat sedan Centerpartiet gav Socialdemokraterna vetorätt att stänga ute Moderaterna från ett gränsöverskridande samarbete. Socialdemokraterna kunde tänka sig samarbete med alla övriga borgerliga partier. Bara inte Moderaterna, trots att alliansen fram till dess stått för en gemensam politik.

Och när Socialdemokraterna lockade Centern med att få sitta med på ett hörn på maktens taburetter kunde partiledningen inte säga nej.

Trots att de inte fick några tunga ordförandeplatser eller ens riktigt visste vad man skulle göra med makten.

I Bollnäs har också alliansen fallit samman och där är det krävare än någonsin mellan Moderaterna och Folkpartiet, allt medan Socialdemokraterna tagit över styret med benäget stöd av Centerpartiet.

I Söderhamn har Socialdemokraterna och Centerpartiet suttit ihop som ler och långhalm under många, många år och är numera så tätt sammanvuxna att det är omöjligt att urskilja någon skillnad mellan de båda partierna.

I Hudiksvall går det borgerliga allianssamarbetet i oppositionen verkligen på kryckor, men nyligen har politikerna beslutat sig för att kasta kryckorna på försök för att öka tempot i oppositionen.

Bara för att ta några exempel.

Och man undrar: Vad har då riksdagspolitikerna att lära av dessa lokalpolitiker som har så evinnerligt svårt att jobba tillsammans och skapa en slagkraftig borgerlig allians i kommuner och landsting?

Nu kan man förstås säga – vilket också riksdagspolitikerna mycket riktigt gjorde – att de var ute för att hämta in lokalpolitikernas synpunkter på rikspolitiken. Vilket de också fick.

De fick synpunkter på krishantering, hur man skapar framtidstro, på behovet av satsningar på infrastruktur, renoveringar av offentliga byggnader, polisverksamhet, missbruksvård och förstås jordbrukspolitiken.

För alla del viktiga och bra synpunkter som politikerna skrev ned på sina små anteckningsblock. Men det går inte att låtsas som om alliansen bara är ett riksfenomen som saknar betydelse i kommuner och landsting.

Visserligen hette politikernas möte "En timme för Sveriges framtid". Men det är ju ute i kommuner och landsting som Sveriges framtid formas konkret även om riksdagspolitiken på många sätt skapar förutsättningarna.

I valet om mindre än ett och ett halvt år kommer alliansen att få väldiga trovärdighetsproblem i dessa bygder.

Hur ska väljarna inse att allianspolitiken är bra i riksdagen, men ute i kommuner och landsting är det bättre att socialdemokrater och centerpartister ansvarar för verksamheten?

Eller kommer Centerpartiet i landstinget och i exempelvis Bollnäs och Söderhamn att satsa på att driva en valrörelse med både det egna partiet och alliansen i centrum?

Eller är det rent av så att partipolitiken är på väg att spela ut sin roll lokalt och att väljarna i stället röstar på personer?

Ta då konsekvenserna av detta och låt personvalet slå igenom fullt ut.

Mer läsning

Annons