Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soligt och folkligt vid Koldemos kosläpp

Det traditionella kosläppet vid Koldemo lantbruk i Arbrå lockade som vanligt en stor publik som ville se vårystra kossor rusa ut på grönbete.

Strax innan kosläppet var pulsen lite högre än vanligt hos Anneli Gustavsson, mjölkbonde på Koldemo Lantbruk:

– Det pirrar i magen, man är lite nervös och hoppas att allting ska gå bra, att ingen olycka ska ske. Det är nerver överallt just nu.

Förutsättningarna med torr mark och strålande sol kunde dock inte ha varit bättre, vare sig för alla åskådare på plats eller för korna.

– Om det är regnigt och blött så är man alltid rädd att någon ko ska halka, bryta sig eller på något sätt skada sig, men idag är det torrt i backen och stadigt under fötterna vilket är perfekt, säger Anneli Gustavsson.

Det smattrade rejält i marken när portarna till ladugården öppnades och sammanlagt 110 kor släpptes ut till gräset och solskenet. Vissa rusade på rejält medan andra tog det lite lugnare, men glädjen hos korna gick inte att ta miste på.

– De vill ut i solen och värmen, rulla sig och äta gräs. Det här är härligt för dem, och de har haft full koll på vad skulle hända i dag kan jag säga – de känner på sig när det börjar bli dags att få komma ut. Så är det varje vår när värmen börjar komma, säger Anneli Gustavsson med ett brett leende.

Hela kosläppet flöt på perfekt och inga incidenter inträffade. Publiken, som bestod av många barnfamiljer, bjöds på en fin show av korna. Efteråt bjöds alla som vill på kall mjölk, vilket svalkade skönt under den varma vårsolen, och kanelbullar.

I publiken fanns bland andra syskonen Thea och Viggo Lystedt Modd, som såg sitt allra första kosläpp.

– Det var jättekul att se all kor springa, och så sparkade de bakut så roligt, säger Thea Lystedt Modd.

Anneli Gustavsson gläds åt att se så mycket folk på gården.

–Jätteroligt att det har blivit så här, roligt att få visa upp korna och det vi gör. Vi är ju så få mjölkbönder kvar i Sverige, senaste året har 700 ytterligare försvunnit och snart är vi under 4000 kvar. Förr hade alla någon i släkten som hade kor, men så är det inte längre. Därför är det viktigt att framför allt alla barn får möjlighet att komma hit och titta.

Kosläpp har blivit en tradition på många bondgårdar runt om i landet och påfallande ofta finns flera hundra i publiken, som hos Koldemo lantbruk den här dagen. Anneli Gustavsson tror att det är det naturliga och ursprungliga som lockar.

– Det är vår, det är glädje och det är Sverige på väg mot sommaren. Och så är det ju faktiskt väldigt roligt att se kor, som är tunga och ganska stora i kroppen, vara så pigga och vårystra och skutta omkring.