Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solig ersmäss på rull

/

Vårens ankomst välkomnades på Gnarps egen nationaldag.

Annons

Hela byn öppnade portarna till aktiviteter och evenemang under lördagen då både ersmäss och Gnarpsdagen firades. Solen sken och värmde under lördagen och byn förvandlades till en myllrande festplats med sommarkänsla. Många lockades att fynda både smått och gott vid bakluckeloppisen vid Säcken, Gnarps ridklubb ordnade ponnyridning och Gnarps Skola hade öppet hus och där visade eleverna upp exempel på vad de hade gjort under året. Kulturstjärnan slog också upp sina dörrar och lockade med ett antal aktiviteter bland annat modevisning med retroplagg.

– Vi har träffat mycket folk, sett vad barnen gjort i skolan och fyndat barnkläder på loppisen. Det var kul att så mycket ordnades på en gång, tyckte Gnarpsbon Anna Sundblad.

– Det bästa i dag var att äta godis, rida på hästen och cykla runt, tyckte och kompisarna Moa Sundblad och Vanna Söderlind, båda 7 år.

Detta år sammanföll Gnarpsdagen med ersmäss, som alltid firas den 18 maj.

– Ersmäss är vår nationaldag i Gnarp och det är ju bra att koncentrera allt till samma dag och kul att det hände så mycket! Gnarpsdagen drog vi igång för några år sedan och det är ett platt evenemang utan central styrning. Nu går arrangerandet av bara farten! De på skolan och på Säcken gör ett jättejobb, sade Gnarpsbon Anders Engström som höll i trådarna för Gnarpskannan.

En bit bort, på campingen i Röde, gjorde sig Gnarps mopedveteraner redo för rallyt Gnarpskannan som hölls för tredje året. Över trettio entusiaster samlades för att puttra runt på en liten tur i grannskapet med mål uppe vid hembygdsgården.

Senare på kvällen tändes brasan på Bersberget för det traditionella ersmässfirandet. Kyrkokören bjöd på flera vårsånger och Sven Norman höll tal till vårens och Gnarpsbornas ära och utbringade ett fyrfaldigt hurra för våren.

– Det är med glädje vi kan fortsätta den här anrika traditionen. Nu är det vår! sade han.

Annons