Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solidaritet och medmänsklighet

Krig, dödshot och naturkatastrofer gör att människor måste fly från sina hem! skriver fem miljöpartister som menar att det är naturligt att Sverige tar emot några av dem.

En del av dessa kommer till Sverige och blir en del av den svenska invandringen. De här människorna ska vi ge en fristad och möjlighet att bli en del av det svenska samhället. Det är vår solidariska, medmänskliga skyldighet och deras rättighet enligt FN-deklaration som Sverige skrivit under.

Många felaktiga uppfattningar förekommer när det gäller invandring. Det går till exempel inte att koppla hög arbetslöshet till invandring. Den har helt andra, ekonomiska orsaker. Inte heller ökade inkomstklyftor beror på invandringen utan är en följd av fördelningspolitiska beslut.

Utan invandring skulle Sveriges befolkning minska år efter år, BNP sjunka och landet bli fattigare.

Invandrare är inte mer kriminella än andra grupper. Kriminalitet har sin grund i sociala och ekonomiska faktorer. Om några invandrare är kriminella så betyder inte det att övriga är det. Som jämförelse kan nämnas att Sverigedemokraterna har högst andel dömda riksdagsledamöter men det innebär inte att alla i SD är kriminella.

Utan invandring skulle Sverige inte klara sig! Vi behöver invandring från andra länder. Både för ekonomins och utvecklingens skull. Ofta får man höra att vi inte har råd att ta emot flyktingar. Det är helt fel! Det flyktingmottagandet kostar får Sverige mångdubbelt igen och de bidrag som asylsökande får kan de knappast leva något utsvävande liv på. En vuxen flykting får 71 kronor per dag och det ska räcka till mat, kläder, sjukvård och annat som man behöver för att leva. Dessutom kommer pengarna tillbaka ut i samhället när de konsumerar så att andra tjänar på det samtidigt som samhället får in medel via konsumtionsskatter. Pengarna fördelas helt enkelt runt och om. Från dem som har mycket till dem som ingenting har.

Låt oss välkomna alla människor för deras skull, för vår egen skull och för att bygga ett samhälle på medmänsklighet, omtanke och gemenskap!

Claes B. Jacobson

lokalt språkrör, miljöpartiet Söderhamn

Joann Ling

gruppledare, miljöpartiet Söderhamn

Olov Östlund

ersättare Sveriges riksdag, miljöpartiet Söderhamn

Karl-Magnus Karlsson

styrelseledamot, miljöpartiet Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel