Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solen vår bästa energikälla

Tack Anders Eklund för att du vågade använda din position som opinionsbildare och din förmåga att uttrycka dig väl till att svära i kyrkan.

Klimathysterin har nu nått en sådan utbredning att det krävs mod att utmana den.

Klimatförändringen som pågår är ett faktum som väl ingen förnuftig människa ifrågasätter men det måste vara tillåtet att ifrågasätta hur stor inverkan är av människans sätt att leva.

Sett i ett långt tidsperspektiv verkar det inte troligt att människan är huvudorsaken till det som händer nu. Då måste vi också inse att även om vi lägger ner all mänsklig verksamhet kan vi inte stoppa klimatförändringen.

Kanske kan vi förminska eller fördröja den men aldrig stoppa. Naturens krafter är alldeles för stora.

Slutsatsen blir att vi måste lära oss att leva i ett varmare klimat med häftigare väder. Och det måste ske samtidigt som vi ställer om vår energiförsörjning.

Tyvärr är det inte alls det debatten handlar om.

Politiker och andra beslutsfattare håller på med symbolåtgärder och återvändsgränder för att minska koldioxidutsläppen typ storskaliga dumheter som etanol och vindkraft till småskaliga dumheter som att släcka ljus inomhus och att förbjuda glödlampor.

Det finns bara en energikälla som på sikt kan försörja jorden och det är solen.

Låt oss satsa på den och använda energin i form av el som är ren och lätt att transportera.

Och till Bollnäs politiker. Glöm simhallar, gallerior, bandyhallar och annat roligt för ett tag.

Börja i stället det långa, tunga och svåra arbetet att få bort forsnacken i Varpens utlopp så att ni slipper att en dag få ta roddbåt till stadshuset. Det är bara en tidsfråga innan vi har en rejäl översvämning på halsen.

Axel Odelberg, Bollnäs

Civilingenjör