Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solen åter över reggaefestivalen

Fjolåret var en katastrof, men i år räknar Uppsala reggaefestival med att gå runt.

Grundaren Yared Tekeste hoppas att fokus ska flyttas från förekomsten av cannabis till det världsomspännande artistutbudet.

Det är nionde året i följd som Uppsala reggaefestival arrangeras. Musikfesten inleds på torsdag. Sedan starten 2001 har den vuxit till Skandinaviens största reggaeevenemang, med cirka 20 000 besökare.
Men festivalen har också kantats av motgångar, senast förra året. Då gick Uppsala reggaefestival 2,8 miljoner kronor back, och Yared Tekestes enskilda firma försattes i konkurs.
- 2008 var ett katastrofalt år, det var storm i Uppsala och vi var nära att ställa in. Men nu står min fru för det ekonomiska ansvaret och solen skiner igen. Vi räknar med att gå plus, säger han.

inte bara vädermässigt. Uppsala reggaefestival har genom åren fått kritik för förekomsten av cannabis på festivalområdet, och förra året grep polisen runt 200 personer misstänkta för narkotikabrott.
Yared Tekeste hymlar inte med att det finns en problematik, men tycker att uppmärksamheten kring knarket varit oproportionerligt stor.
- Vi är en musikfestival, vi försöker sprida ett budskap om livets fantastiskhet. Men i år har vi haft en närmare dialog med både polis och media, så det känns som att det kommer att bli bättring.

blivit även i musikutbudet. Årets artistlista innehåller flera stora internationella namn.
- Vi har lyckats bygga upp ett brett kontaktnät. Ky-Mani Marley sökte till exempel själv upp mig på Jamaica och bad om att få spela, säger Yared Tekeste.
Han gläds särskilt åt att de svenska reggaeartisterna tycks bli fler, vilket festivalen uppmärksammar med en dag vigd helt åt inhemska akter.
- Intresset hänger bland annat ihop med den ökade miljömedvetenheten bland ungdomar. Reggae är en politisk musikstil.