Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soldaritetsfest på Kulturstjärnan

Civil olydnad, hollywoodfilmer och musik. Så ungefär ser konceptet ut när (V) i Nordanstig bjuder in till solidaritetsfestival med pristagare av olika dignitet.

Redan på fredagskvällen, den 31 januari, inleds festivalen på Kulturstjärnan, med nyligen guldbaggebelönade Känn ingen sorg (bästa klipp, bästa ljud/ljuddesign). Dessutom jagar Brad Pitt zombier i World War Z. Lördagen bjuder på mer film, Anna Karenina med Keira Knightley i huvudrollen, och Elysium med bland andra Matt Daimon.

My Leffler, aktiv i Kvinnor för fred, visar filmen Nu räcker det, och leder kärnkraftsdiskussion. Lennart Andersson ska berätta om solidaritet här och i världen och hemliga gäster musicerar. Martin Smedjeback, som förra veckan mottog Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda (delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd) visar filmen Vårt brott heter ansvar.

– Han har genomfört avrustningsaktioner och ickevåldsmanifestationer, och ska prata om civil olydnad och leda workshop i ämnet, berättar Katarina Roos, ordförande i vänsterpartiet Nordanstig, som arrangerar solidaritetsfestival i två dagar, dit alla som vill är välkomna och deltagandet är helt gratis,

– Individualism och osäkerhet gör att alla armbågar sig fram – vi vill damma av begreppet solidaritet, det är ett så himla fint ord. På 80-talet var det självklart, vi tog det för givet, nu är det bortglömt. Men det är ett aktuellt ord, inte minst efter v-kongressen, och vi måste förstå en gång till vad det innebär och varför vi inte ska glömma bort det igen.