Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol ute, sol inne?

/

Utanför fönstret skiner solen. Men Sverige är kallt. Inte så mycket för att det ännu bara är sprödaste sortens vår där ute, men för att så många idag ser sig själva i ett utanförskap som framstår som näst intill omöjligt att ta sig ur.

Annons

Det ska löna sig att arbeta. Idag vet vi vad det mantrat innebär. En sönderreformerad sjukförsäkring som regeringen nu ändrat i så många gånger att den inte längre är en tjänlig konstruktion.

Det var bråttom vid maktövertagandet. Så bråttom att stimulera även de allra sjukaste till att arbeta. För arbeta kan alla. Till och med de som faktiskt inte kan det. 

Idag vet vi att regeringens reform av sjukförsäkringen resulterade i att människor helt hamnade utanför systemet. De trillade rakt ut i ingenting. Och när regeringen insåg att så skulle ske, reformerades den redan reformerade sjukförsäkringen en gång till. Sjuka skyfflades över till Arbetsförmedlingen.

Men på Arbetsförmedlingen konstaterade de anställda att de sjuka faktiskt var i större behov av vård och rehabilitering än arbete. Det hade inte regeringen räknat med. Precis som man aldrig räknade med att de faktiskt skulle bli utförsäkrade. 

Inte hade man heller räknat med att reformen av a-kassan, de usla villkoren och de dyra medlemskapen, skulle resultera i att allt färre ville vara med i a-kassan. På två år lämnade en halv miljon svenskar a-kassan. Och vem kan egentligen klandra dem. 

Allt skulle bli bättre. Skatterna skulle sänkas, utanförskapet skulle minska, fler skulle arbeta och färre skulle bidragsfuska. 

Idag är Sverige ett land där klyftorna bara ökar, där barn lever i fattigdom och berövas sin framtid för att föräldrarna sparkats ut ur gemenskapen. Idag nekas sjuka ersättning de har rätt till och handikappade förlorar assistanstimmar de behöver för att överleva och leva. Idag går människor ut i arbetslöshet och står helt utan ersättning och ingen vet riktigt hur de försörjer sig, mer än att många nu tvingas gå på socialbidrag. Det har blivit en av de vanligaste orsakerna som uppges som skäl till varför man söker socialbidrag. Arbetslöshet.  

Ulf Kristersson och regeringen backade i torsdags rörande oppositionens krav på att delar av reglerna i sjukförsäkringens återställs. Det räcker dock inte särskilt långt. Systemet är fortfarande undermåligt och några ord i lagstiftningen kommer inte att ändra på det. 

Har regeringen varit bra på något så är det dock just orden. Det skall löna sig att arbeta, bidragsfusk, kund, fastighetsavgift, ökad självfinansiering. Istället för att kalla saker vid deras rätta namn har regeringen genom orden maskerat politikens verkliga innehåll och verklighetens beskaffenhet. 

Men politiken har lämnat oss utan trygghet och stabilitet i situationer där det är just detta som en dag kan leda oss tillbaka till arbete. 

Vi får inte cancer och hjärtinfarkt eller blir av med jobbet i en lågkonjunktur för att vi inte vill arbeta. Det händer därför att vi inte kan påverka alla skeenden i våra liv. Hur gärna vi än skulle vilja det och hur usla villkoren än är. 

Mer läsning

Annons