Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sol och värme påverkar X-resande

Varmt och soligt på sommaren och hösten påverkar X-trafiks resandestatistik.

Annons

Skillnaden mellan 2013 och året före är dock inte särskilt stor.

När det gäller X-tågen var minskningen 2,1 procent jämfört med 2012 som var X-trafiks bästa hittills.

Busstrafiken minskade ungefär lika mycket. På landet backade trafiken med 3,1 procent, i städer 2,4 procent.

Peter Kollin, X-trafiks förvaltningschef, ser naturliga förklaringar.

– Strejk stoppade någon dag busstrafiken i Gävle. Sedan har bytet av biljettsystem krånglat en del vilket ibland medfört att passagerare kunnat åka utan att ha behövt betala, säger Peter Kollin och tillägger:

– Sedan gör vädret skillnad. Vi såg en minskning i och med att sommaren och hösten var så fina. I november och december var antalet resande återigen uppe i 2012 års nivå. Så vi räknar med en ökning i år.

Delas tågstatistiken upp på de två sträckorna Gävle-Sundsvall och Gävle-Ljusdal framgår det att kuststräckan ifjol lockade till 15 742 fler resor medan inlandssträckan minskade i popularitet med 33 040 resor.

Sträckan Gävle-Ljusdal är dock fortfarande populärast. Noteringen 534 376 resor under 2013 är nästan 108 000 fler än de som gjordes på sträckan Gävle-Sundsvall.

Busstrafiken är betydligt mer omfattande och där noterades 2013 drygt 12,9 miljoner resor vilket är drygt 300 000 färre än under 2012.

– 2012 var X-trafiks bästa år hittills med 14,2 miljoner resor. Då hade antalet resor ökat med 2 miljoner på tre år. Nära 13,9 miljoner resor i fjol, trots de nämnda problemen, är också väldigt bra, säger Peter Kollin.

När Peter Kollin tror på en uppgång i igen i år räknar han också med någon nyhet.

– Det handlar om viss förstärkning av trafiken, säger han.