Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sol, båtar och rekord på Orndagen

Orndagen har vuxit. Den ideella traditionen ute i skärgården samlade mer besökare än någonsin.
Det är 140 båtar här och ungefär 570 personer, säger Sven Andersson som är ordförande i Söderhamns Motorsällskap, SMS, som arrangerar evenemanget.

- Tack för att ni kom, vi har redan börjat planera för nästa år och året därpå. Då fyller vi hundra, säger Sven Andersson i mikrofonen i sitt sluttal till alla soldränkta gäster.

I bakgrunden spelar fortfarande Frida Zetterman och Hasse Spännare vant tillsammans.

- Vi har spelat ihop sedan jag var liten, säger Frida Zetterman, Ljuses stora artist.

Dagen har gått i räddningens tecken. Sjöräddningen, SSRS, har haft officiella övningar tillsammans med Räddningstjänsten och Sim- och Livräddningssällskapet, SLS.

SLS började med att visa hur man inte ska uppföra sig på sjön, för att sedan visa motsatsen. Efter den pedagogiska uppvisningen simmade Kristina Lindal från SLS rakt ut i havet. Sjöräddningen höll i sina tömmar, men när hon var tillräckligt långt borta, reste de ut och plockade upp henne. Därefter kom räddningshelikoptern, dagens höjdpunkt. Helikoptern visade först hur klockrent de kan vira ner en person på båtens akterdäck. Sedan hoppade Kristina Lindal i vattnet tillsammans med Linus Krantz från Sjöräddningen. De blev sedan räddade genom en så kallad winshning. "Hjälten" från helikoptern, gled smidigt ner på sin lina och hämtade båda två i tur och ordning.

Förutom det obligatoriska räddningstemat, så innehöll dagen information om kajakpaddling, gratis kaffe och bulle, grillning, tipspromenad – och hip hop-tjejer. Gruppen Hot Stuff som ingår i Bumpy Feet, hade dansuppvisning – och visade varför de är rankade tvåa i Sverige.

- Vi ska tävla i VM i Streetdans i Polen i september, säger tjejernas tränare Matilda Olsson stolt.