Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol, bad och forna konflikter

De som har räknat säger att det är ungefär 600 steg. Men det borde rimligen variera lite beroende på hur långa steg man tar.
Klart är i varje fall att ”långa bryggan” i Bjärred är just lång, en bra bit över 500 meter, och utan tvekan en av Sveriges längsta badbryggor.

Annons

Tidigare i somras besökte jag badplatsen med den långa bryggan, som ligger i Lomma kommun strax norr om Malmö. Badplatsen är idealisk för småbarnsfamiljer eftersom det är så långgrunt, vilket också är anledningen till att bryggan är så lång. Även om man kliver i havet längst ut på bryggan så bottnar man utan problem.

Men det är inte bara förutsättningarna för bad som gör platsen intressant. Med utsikt ut över Öresund kan man vid klart väder utan svårighet se till Danmark.

Tittar man sedan åt höger finner man Barsebäcks kärnkraftsverk, som står kvar trots att de har varit inaktiva sedan flera år. Vänder man i stället huvudet åt vänster dyker Öresundsbron upp i blickfånget.

Man befinner sig alltså mitt emellan två forna konfliktfrågor inom borgerligheten. Vilka båda två har vållat tidigare borgerliga regeringar så stora problem att de spruckit.

Kärnkraftsfrågan står förvisso i en klass för sig. Och Öresundsbron spräckte egentligen inte regeringen Bildt. Men att dåvarande Centerledaren Olof Johansson avgick som miljöminister och lämnade regeringen i protest mot beslutet att bygga bron får väl ändå anses vara så nära man kan komma.

Det här tillsammans med S-samarbetet andra halvan av 1990-talet är ok som Centerpartiet bar med sin in i nuvarande samarbete. Vilket har gjort att Centerpartiet den här gången har varit det parti som tydligast har månat om att hålla ihop alliansen och visa att man inte tänker orsaka att ännu en borgerlig regering spricker.

När jag satt där på stranden i Bjärred och tittade ut över Öresund kunde jag konstatera att alliansen klarat sin regeringssamverkan utomordentligt bra. Det finns inte några sådana konfliktfrågor som har spräckt tidigare borgerliga regeringar.

Dessutom måste jag utan omsvep erkänna att vi som var motståndare till Öresundsbron hade fel. Den 1 juli firade bron 10 år. Den har blivit en stor framgång med många som pendlar över sundet. Och de farhågor som fördes fram har i allt väsentligt kommit på skam.

Mer läsning

Annons