Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökte och fann i Forsa

Nyfikenheten var stor när radioprogrammet Sök och finn besökte Röda korsets second hand-butik Kupan i Sörforsa. Och visst gjordes det fynd, bland annat just i Forsa.

Först ut är Sievert Sjölander från Funsta som letar några speciella vykort från Trogsta till sin samling.

– Den här runda byggnaden här utanför, vad är det? undrar programledaren Hasse Persson. Finns den på vykort?

– Det är vattentornet, berättar Sievert, men vet inte om det finns på något kort.

Vips får han låna Hasses kameratelefon och skickas ut för att ta en bild. Skratt och applåder, och programmet är igång.

Sök och Finn är ett P4-program där lyssnare efterlyser saker och ofta berättar en liten historia på köpet. Tempot är högt men samtalen personliga. Radiolyssnarna, och det tjugotal besökare som bänkat sig på Kupan, får höra om tioårige Max Runnfors Larsson från Jättendal som söker 20 värphöns så att han kan börja sälja ägg. Och om Hans Andersson i Kilafors, som söker den vackra gamla dörren som funnits i hans släkt, sedan suttit i en bank i Näsviken och därefter försvunnit spårlöst. Trodde han.

Hasse Persson har jobbat med programmet i 25 år och säger att de på sistone fått en ny, yngre lyssnargrupp. Man kunde kanske tro att unga hellre använder annonssajter på nätet, men Persson ser inte nätsajterna som konkurrens.

– Inte alls. Blocket är en affärsverksamhet, det här är ett underhållningsprogram. Det kostar inget och affärerna sköter folk själva. Här kan man hitta saker som är omöjliga att få tag på annars.

Han visar en tabell från förrförra programmet. 85 procent av sökningarna fick svar.

– Titta här, någon som ville ha en vägghängd 70-talstoalett från Gustavsberg, tegelfärgad. Det tror man ju är omöjligt, men den fanns.

Sämre gick det för lyssnaren som i samma program ville ha två friggebodar gratis, för att elda upp i en filminspelning i Alfta.

Medan radiolyssnarna hör Mikael Wiehe drar Hasse Persson lottvinnare samtidigt som han pratar med nästa gäst och producenten i Gävle. Besökarna på Kupan mumsar på toscakaka och personalen konstaterar att det inte blir någon vidare second hand-försäljning i allt ståhej. Men alla är glada. Lena och Jan Haglund, som driver verksamheten, har försökt få dit Sök och finn i över ett år.

– Det är jättespännande att de är här, säger Lena Haglund.

– Och så är det roligt att programmet handlar om återbruk, som vi också håller på med, säger maken.

Men det är inte alla som söker och finner som får med sig sin skatt hem. Hans Anderssons saknade dörr är bortskänkt av banken och finns numera på Forsa forngård i Fränö, berättar Gunnar "Bång-Gunnar" Viktorsson som kvistat förbi Kupan.

– Där ser man, mumlas det i publiken, och Hasse Persson tar nästa samtal.