Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökrekord ger problem

I vår har styrkebeskeden kommit slag i slag från Högskolan i Gävle, HiG. När sökstatistiken inför höstens utbildningar sammanställdes förra veckan ser vi återigen ett sökrekord.

Denna gång ökar efterfrågan på våra utbildningar med totalt sju procent, att jämföra med riksgenomsnittets två procent. Ökningarna befäster HiG:s position som en av de högskolor i Sverige som har absolut högst antal sökande. Endast Malmö högskola har fler förstahandssökande.

Och när Svenskt Näringsliv för två veckor sedan presenterade sina topplistor över de utbildningar som är bäst på att samverka med arbetslivet utmärker sig Högskolan i Gävle igen i topplistorna. Här gäller det ingenjörsutbildningarna med co-op inriktning. Maskiningenjör med co-op kommer på 9:e plats av Sveriges alla 780 utbildningar och som nummer 5 inom teknikutbildningarna. Även de övriga tre co-op-programmen kommer på topp 20-listan av inom teknikutbildningarna.

Detta är självklart något som vi är mycket stolta över. Att vårt utbildningsutbud tillsammans med satsningarna på samverkan med näringslivet är så attraktivt för framtidens studenter. Att vi står för det framtiden behöver.

Det stora söktrycket innebär också en skjuts till vår utsatta region som får välutbildade personer som bidrar till utveckling som anställda eller entreprenörer i framtidens företag och organisationer. Det är ju så mycket större chans att studenterna väljer att stanna kvar i sin hembygd om studierna kan bedrivas på nära håll. Ett annat viktigt faktum är att en stor del av våra studenter kommer från hem ovana vid akademisk utbildning, ofta är de först i sin släkt. För dem är steget att börja studera på sin egen högskola, Högskolan i Gävle tillräckligt stort.

Men med de höga söksiffrorna följer ett problem. Det stora söktrycket innebär att vi tvingas stänga ute många, ofta unga människor, som vill framåt. Vissa utbildningar har uppemot tio förstahandssökande till varje tillgänglig plats. Det innebär att vi måste säga nej till nio av tio potentiella studenter som vill utvecklas genom högre utbildning.

På grund av den förda politiken tvingas vi trots rekordintresset från studenterna också att dra ner på antalet platser. En neddragning vars konsekvenser i form av förtvivlade studenter alla har kunnat följa i media. Och detta i en region som har så stora behov av framtidsdriv och kompetenshöjning. Vi riskerar att förlora en generation unga människor som efterfrågar högre utbildning men som inte har möjlighet att ta del av den.

Om inget görs är prognoserna för framtiden är också dystra. Vi beräknar att antalet platser kommer att minska ytterligare under de närmaste åren vilket kommer att leda till ytterligare ökat söktryck. Det är detta som är så oroväckande och som behöver uppmärksammas. Vill kommunerna i vår region detta? Vill våra politiker detta? Vill våra företag och organisationer detta?

Maj-Britt Johansson

rektor vid Högskolan i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel