Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker miljötillstånd för gruva i Bricka

Den första, stora etappen i förberedelserna för gruvdrift i Bricka, Bjuråker, går mot sitt slut. Ansökan om miljötillstånd är i det närmaste klar, och ska lämnas till Miljödomstolen före årsskiftet.

Annons

I mars 2009 anmälde Tricorona AB, genom dotterbolaget Svenska Vanadin AB, till länsstyrelsen att man ville inleda samråd med myndigheterna, beträffande gruvdrift i Bricka. Sedan dess har ett omfattande utredningsarbete genomförts, för att en komplett ansökan ska kunna lämnas in till Miljödomstolen.

– Sedan vet vi inte hur lång tid de ska ha på sig där, men innan vi har fått beslutet därifrån sker det inte särskilt mycket i Bricka, säger Lars Alm, ekonomichef vid Tricorona AB.

Utvinningsrätten har länge tillhört Tricorona, uppger Lars Alm, men på grund av låga råvarupriser har Bricka legat på is, för företagets vidkommande. Stigande världsmarknadspriser på vanadin ledde till ett nyvaknat intresse för gruvdrift i Hälsingland.

– Det är svårt att spekulera i hur den framtida prisutveckligen kan se ut. Men gruvdrift är en extremt långsiktig verksamhet. Men om de ekonomiska förutsättningarna är de rätta och vi får ett ja från Miljödomstolen, får vi väl skissa på att börja bygga, säger Lars Alm.

Det kommer under alla förhållanden att dröja några år till byggstart, men om verksamheten väl kommer igång, så blir den en långvarig företeelse i Bricka. Enligt planerna ska gruvdriften pågå i 14 år, i ett dagbrott som blir 70 meter djupt. Gruvområdet i sin helhet blir 4,33 kvadratkilometer stort, och ligger mellan Västerstråsjö och Strömbacka.

Den beräknade årsproduktionen är 880000 ton malm, som efter sprängning ska grovkrossas i dagbrottet. Verksamheten kommer att lämna 720000 ton sand som rest efter anrikningen, och den ska deponeras i ett sandmagasin. I planeringen ingår också ett upplag för morän och gråberg.

Annons