Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker bidrag till utbildning

Förra veckan kom beskedet: en yrkeshögskoleutbildning i Nordanstig får klartecken, förutsatt att vissa brister rättas till. Nu söker kommunen även statsbidrag.

Myndigheten för yrkeshögskolan, MYh, sa i förra veckan ja till Nordanstigs kommuns ansökan om att få starta utbildning till drifttekniker - process. Dock med förbehållet att ett särskilt prov för att se om sökande kan tillgodogöra sig utbildningen, och som kommunen planerat att ha som urvalsgrund, ändras. Provet som planeras "handlar snarare om personliga egenskaper och anställbarhet, och inte färdigheter kopplat till möjlighet att tillgodogöra sig utbildningens innehåll" påpekar MYh, som senast 29 januari vill få bekräftelse på att kommunen åtgärdat denna brist. Först därefter tar myndigheten slutligt beslut i frågan.

Men, kommunen vilar inte på hanen. Redan på tisdagen gick en ansökan omfattande 38 sidor iväg från kommunkontoret, där dels en utförlig redogörelse av utbildningens profil, nuvarande efterfrågan, ekonomisk plan, utbildningsplan med mera ingår.

Upplägget för utbildningen, som är tvåårig på heltid och ger 400 yrkeshögskolepoäng, är distansstudier. Redan till hösten planeras den första omgången av två godkända starta, med 35 deltagare. Viss utbildning kommer att ske i Nordanstig, bland annat ska laborationer utföras hos civilingenjören och utbildaren Janne Wedin i Gnarp, som redan nu utbildar bland annat civilingenjörer från KTH och Uppsala Universitet.

Den budgeterade totalkostnaden för en utbildningsomgång är 7 750 000 kronor, och statsbidraget som nu söks är ett schablonbelopp på 54 000 kronor.