Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker bidrag för att starta teknikskola

Söderhamns kommun har ansökt om startbidrag för en kommunal teknikskola, KomTek.

Under många år har intresset för tekniska utbildningar sjunkit. För att vända på trenden tog Nutek för några år sedan fram konceptet KomTek, kommunal teknik- och entreprenörskola. Det riktar sig till barn från förskola till gymnasiet med praktiska övningar i teknik, mekanik och entreprenörskap men erbjuder också fortbildning för pedagoger.

– Det handlar om att tidigt väcka intresse för frågorna. Vi får se om ansökan blir beviljad. Det finns lite konkurrens från andra kommuner, säger Bo Wikström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det finns oftast fler intresserade kommuner än de som KomTek utser varje år. Konceptet drivs för närvarande i tolv kommuner. Söderhamn hoppas kunna komma med direkt och börja verksamheten under nästa år. KomTek skulle då till en början drivas under tre år till en kostnad av 950 000 kronor per år. Hälften finansieras av kommunen. Resterande kostnader ska delas av Skolverket och lokala företag.

– Hittills har det samlats in en årlig finansiering för 265 000 kronor för tre år från näringslivet. Sammanlagt lägger man alltså 795 000 kronor vilket visar vilket stort intresse det finns, säger Bo Wikström.