Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökande och tro på spöken ökar

Enligt Sifo tror allt fler på kontakt med döda. Men mediet Irene Harnesk Lundqvist är av annan åsikt.

– Det har alltid varit många som trott, men nu är det okej att erkänna det.

Annons

I januari frågade Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet 1 000 personer om de tror människor kan gå igen efter döden. 21 procent svarade ja, 20 procent säger att de själva varit i kontakt med/haft en förnimmelse av en död person.

I måndags höll Irene Harnesk Lundqvist storseans i Jättendals GT-gård. 35 personer kom.

Och allt fler tror alltså på den möjligheten. Irene har jobbat som medium i 15-tal år, och visst är det fler som hör av sig.

– Det har att göra med vad som händer i samhället. I kristider ökar efterfrågan på mina tjänster - många söker vägledning, säger Irene, men hon tror inte Sifo har rätt i fråga om andetro.

– Snarare vågar fler erkänna att de tror, det har blivit legitimt.

Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap vid Högskolan i Dalarna anser att det finns en "renässans" för övernaturliga fenomen.

– Många tv-program tar upp det övernaturliga och förstärker den tro som finns i kulturen. Det är också så att deltagande i olika kristna ritualer som gudstjänst och konfirmation minskar och det skapar ett tomrum som öppnar för de här föreställningarna, säger hon till Svenska Dagbladet.