Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sök hjälp med huvudmannaskapet

De gröna näringarna är ett brett och viktigt verksamhetsområde när det gäller hållbar utveckling av livsmedelsproduktion samt landskaps- och kulturmiljövård vilka är avgörande faktorer för människors livsmiljö och för utveckling av turistnäringen.

Nytorp har sedan mer än ett halvt sekel varit motorn för utbildning av människor inom dessa näringar i länet.

Strukturomvandlingen i lantbrukssektorn har skapat färre men större företag som till stor del bygger sin verksamhet på anställd personal. Den tekniska utvecklingen kräver att dessa människor besitter god kompetens inom området för att kunna lösa sina arbetsuppgifter. Fortfarande finns det många enmansföretag i branschen där kraven på kunskap är minst lika högt ställda.

Vi som är verksamma inom området ser med stor oro på utvecklingen av Nytorp.

En lång process pågår om hur framtiden för skolan kan komma att se ut. Vi anser att det behövs ett utbildningscenter inom regionen som säkrar tillväxten framöver, både för framtida personal och för egenverksamma företagare och entreprenör.

Vi har förståelse för att Bollnäs kommun inte ser sig förmögen till ett huvudmannaskap för skolan då detta uppdrag är mer av regional karaktär. Vi tycker det är märkligt att inga kontakter med näringen i länet har tagits i frågan, för att kartlägga behovet av utbildning, nu och i framtiden. Därför hoppas vi att man från kommunens sida tar sitt regionala ansvar genom att trygga framtiden för fortsatt utbildning på skolan, så att näringen även i framtiden kan säkra föryngringen av välutbildade människor som genom sin verksamhet skapar förutsättningar för annan verksamhet, till exempel turism genom att landskapet hålls öppet och levande.

Janne Hansson, Vallens gård, Ljusdal (mjölkproduktion, entreprenad)

Mats Persson, Skogsliden Gård, Norrala (nötproduktion, växtodling)

Pär och Stephanie Kristofers, Kristofersgården, Järvsö (lamm- och nötproduktion, turism)

Elisabeth Bäckebjörk och Yngve Jonsson, Gåsbo, Bollnäs (mjölkproduktion, familjehem)

Anneli Gustafsson och Mikael Svärd, Koldemo Lantbruk, Arbrå (mjölkproduktion, familjehem)

Per-Anders Larsson, Raviks gård, Bergsjö (mjölkproduktion)

Janne och Gun Eriksson, Alborga Potatis, Valbo (potatisodling)

Siw Olsims och Anders Ståhlberg, Olsims Gård, Valbo (nötproduktion, entreprenad)

Jonas och Monica Pettersson, M&J Lantbruk, Färila (nöt- och grisproduktion, entreprenad)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel