Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Rapp Johansson stämmer staten

Det är för att ge alla drabbade av vanvård en möjlighet att få sina fall prövade som Sofia Rapp Johansson nu stämmer staten.

– Det gör vi helt enkelt för att riksdag och regering hävdat att det fortfarande är möjligt att driva skadeståndskrav, berättar Anne Skånér, pressansvarig för Sofia Rapp Johansson i ärendet.

De som medverkat i arbetet med stämningen har kallat till en presskonferens på måndag och Sofia Rapp Johansson, Hudiksvall, kommer själv inte att uttala sig innan dess.

Ärendet kompliceras av att preskription gäller för många av fallen enligt lagboken, samtidigt som alltså riksdag och regering har en annan ståndpunkt. Det vill man nu alltså pröva.

Preskriptionstiden för vanvård är generellt tio år och för sexuella övergrepp fem år efter att den utsatte fyllt 18 år.

För att driva ärendet har nu en välrenommerad advokatbyrå anlitats.

Processen kan pågå länge om inte staten griper in och löser tvisten genom att ge ersättning även till den här gruppen. Ytterst kan det bli fråga som avgörs i Europadomstolen och då har det drivits i flera år.

Att driva ett ärende civilrättsligt kan också bli en dyrbar historia.

– Vi har varit inne på att bilda någon form av stiftelse men inte beslutat något än. Men det är en möjlig väg att gå, säger Anne Skånér.

Skadeståndskravet omfattar samma belopp, 250 000 kronor, som drabbade födda före 1980 kan få enligt ett tidigare beslut.