Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Rapp Johansson nekas skadestånd av hovrätten: "Det känns hopplöst"

Svea hovrätt meddelade under måndagen att Sofia Rapp Johansson inte får någon ersättning från staten för att hon växte upp i fosterhem och vanvårdades.
– Jag är otroligt ledsen och besviken. Min första tanke var att nu skiter jag i det här, säger Sofia Rapp Johansson.

Författaren, artisten och debattören Sofia Rapp Johansson är född i Enköping och kom till Hudiksvall som tonåring. Hon och hennes syskon flyttades runt till flera fosterfamiljer under uppväxten där de utsattes för misshandel och övergrepp.

Hovrätten slår i sin dom fast att staten inte har det skaderättsliga ansvaret för det Sofia Rapp Johansson utsattes för. När helahälsingland.se når Sofia Rapp Johansson på måndagskvällen har hon precis avslutat flera föreläsningar.

– Det känns hopplöst och jag befinner mig nog fortfarande i mörkret efter det här beskedet. Jag kommer nog ta in det på riktigt först nu när jag kommer hem, säger hon.

Det var 2013 som det kom en ny lag som gav barn som utsatts för övergrepp i fosterhem före 1980 rätt till 250 000 kronor i ersättning. Men barn som utsatts för övergrepp på 80- och 90-talet fick inte rätt att söka skadestånd. Därför stämde Sofia Rapp Johansson och staten Enköpings kommun för vanvård inom den sociala barnvården.

Läs också: Sofia Rapp Johansson förlorade i tingsrätten.

Läs mer: Svea hovrätt tar upp Sofia Rapp Johanssons stämning av staten.

–Jag känner mig ledsen och arg. Barn far illa här och nu och de barnen kommer aldrig få någon upprättelse. Det får inte se ut så här, det är diskriminering så det skriker om det, säger Sofia Rapp Johansson som inte orkade närvara under rättegångsdagarna i hovrätten.

Trots beskedet från hovrätten vill Sofia Rapp Johansson driva fallet vidare till Europadomstolen.

– Jag vill att de kollar på om Sverige följer de mänskliga rättigheterna. Sverige har faktiskt skrivit på barnkonventionen, säger hon.

Läs mer: Justitiekanslern sa nej till skadeståndskrav.