Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Sverigedemokraterna har precis så mycket inflytande som väljarna har gett dem

Annons

Kan vi inte bara en gång för alla komma överens om att SD inte på något sätt behandlas "odemokratiskt" i våra parlamentariska församlingar?

Jag hör alldeles för ofta demokratiargumentet användas som anledning att samarbeta med SD.

Jag hör Sverigedemokrater påstå att de vill "ha inflytande motsvarande antal mandat", som om det inte redan har det.

Jag hör retoriken smyga sig in i medier, programledare i både radio och teve undrar försynt om det inte är odemokratiskt att inte ens samtala med SD, och respektlöst mot deras väljare.

Detta måste få ett slut!

Sverigedemokraterna har exakt så stort inflytande som väljarna har gett dem. Varje mandat, vare sig de har dem i fullmäktigeförsamlingar eller i riksdagen, har nämligen en röst. Varje röst väger lika tungt, även sverigedemokratiska röster.

Den som talar om att det vore odemokratiskt att inte samarbeta vet inte riktigt hur svensk demokrati fungerar så här kommer en snabblektion: medborgarna röstar på det parti och ibland den kandidat de vill ska representera dem. Sedan är det upp till dessa valda ledamöter att komma överens om hur styret ska skötas, i kommuner, landsting och i riksdagen. Traditionellt sett har detta ofta varit okomplicerat, då oftast något parti eller en allians fått egen majoritet och därmed tagit makten. De partier som stått utanför har inte fått annat inflytande än det de har i olika voteringar, där varje röst väger lika tungt.

Efter årets val är det lite mer komplicerat, inte minst i riksdagen. Därav dessa talmansrundor kring regeringsbildandet. Däremot är det inte det minsta odemokratiskt att partierna i vanlig ordning söker samarbete med partier som de kan tänka sig att samarbeta med, som delar grundläggande värderingar och vill föra en liknande politik.

Alternativet att den som har 18 procent av rösterna får fatta 18 procent av besluten finns liksom inte.

Vi har alltid haft partier, i riksdagen och i fullmäktigeförsamlingarna som i stort sett saknat inflytande trots att de haft ungefär lika många mandat som SD har idag. Detta framförallt på grund av Socialdemokraternas dominans under 1900-talet.

S-dominansen är bruten och det har blivit mer komplicerat att skapa majoriteter. Men lika lite som på 1900-talet är det odemokratiskt eller respektlöst mot väljarna att valda ledamöter försöker hitta samarbetspartners som de själva vill dela makten med.