Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: SD bryr sig inte om de utsatta kvinnorna

Att en riksdagsledamot utsätter en kvinna för sexuella övergrepp är inte särskilt överraskande.

Det är inte det påstådda övergreppet i sig som är anmärkningsvärt med Kalla Faktas avslöjande på måndagen, där riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD) berättar hur hon utsatts av en partikollega. Han ska med våld ha tryckt henne mot en vägg och "kört upp ett finger" innanför hennes byxor.

Sexuella övergrepp sker överallt i samhället, i alla samhällsklasser och i alla politiska läger.

Men när det kommer till politiker brukar krav ställas på att personen i fråga försöker leva som hen lär. Därför är det till exempel mer anmärkningsvärt om en vänsterpartist anlitar svart arbetskraft eller smiter från skatt än om en moderat gör det.

Sverigedemokraterna är ett parti som profilerar sig inom lag och ordning. Straffen ska skärpas, inte minst när det gäller sexuella övergrepp och våldtäkter.

Avslöjandet i Kalla Fakta och partiledningens hantering av fallet drar därför ner byxorna på partiet. Det är i och för sig inte heller någon större överraskning för den som känner SD, och tyvärr lär inte partiets väljare tappa förtroendet vare sig för Åkesson när han förnekar all kännedom om händelserna, eller för den än så länge okände misstänkte förövaren.

Inte heller Wighs vittnesmål om hur partiledningen försökt tysta henne, hur hon hotats och hur hon anklagats för lögner lär påverka partiets väljare.

Detta eftersom Sverigedemokraterna inte ser särskilt allvarligt på sexuella övergrepp så länge gärningsmannen är en svensk man. I partiets agenda ingår inte att öka jämställdheten i Sverige eller att ge kvinnor makt över sina egna kroppar. Sexualbrott är endast av intresse för partiet när de begås av asylsökande och invandrare, och då endast som argument för att kasta ut dem. SD bryr sig inte ett dugg om de utsatta kvinnorna. Inte ens om kvinnan är en av deras egna, för att använda ett uttryck som ofta cirkulerar inom SD i samband med övergrepp. "Våra egna kvinnor" måste skyddas. Som om kvinnan vore en ägodel. En ägodel som man kan göra som man vill med, bara ingen annan gör det.

I sociala medier haglar just nu SD-sympatisörernas okvädesord över Hanna Wigh. Hon anklagas för att ljuga, för att vara lösaktig och psyksjuk. Inte heller detta är förvånande. Att offer för sexualbrott skuldbeläggs är gammal skåpmat, särskilt om den misstänkte förövaren är en uppsatt man som till varje pris av någon anledning måste skyddas. Detta är inte unikt för SD.

Hyckleriet inom SD borde ändå avskräcka varje väljare som tycker att kvinnor har rätt till sina egna kroppar, och som skriker högt att "inte alla män!" så fort någon påpekar att de flesta sexualbrott begås av män.

LÄS MER: Jag är inte någons kvinna och vill inte ha rasisters skydd

LÄS MER: Jo, jämställdheten angår alla män. Dig också!

Följ Sofia Mirjamsdotter på Facebook.

Följ Sofia Mirjamsdotter på Twitter.