Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Rakryggat besked från Lööf om regeringsfrågan

Artikel 2 av 5
Ledare Regeringsbildningen
Visa alla artiklar

Alliansen består av fyra självständiga partier. Ibland är det lätt att glömma. Det är också lätt att glömma att Alliansen är ett relativt nytt projekt, och att bildandet av den gick hand i hand med Moderaternas omvandling till det mer liberala Nya Moderaterna.

Sedan Reinfeldt avgick från partiledarposten i M har partiet gjort en kraftig högersväng. Också övriga partier har nya partiledare som i sin tur präglat sina partier och gjort att de inte längre är vad de var när Alliansen bildades.

Alliansen är summan av delarna, och när delarna förändras är det oundvikligt att också Alliansen gör det. Inte minst har de tappat väljarstöd.

Även om de fyra partierna står mycket nära varandra när det kommer till skattepolitik och arbetsmarknad har de glidit isär värderingsmässigt. De ideologiska frågorna är inte alls oviktiga, särskilt inte för många väljare vare sig de identifierar sig som konservativa, socialliberala, nyliberala eller det mer diffusa begreppet borgerliga.

Med tanke på den parlamentariska situationen kan man såklart tänka att de fyra partiledarna nu får ta sig samman och bilda regering och lösa de problem som uppstår efterhand som de dyker upp. Men det är inte så enkelt som det kanske låter, inte på längre sikt.

Alla fyra allianspartier säger att de inte tänker förhandla med SD. Men SD har varit tydliga med att de inte kommer att stötta en regering som inte tillgodoser vissa av deras krav. Passivt stöd utan eftergifter från regeringen är alltså inte aktuellt.

Detta har Björklund och Lööf förstått, varför de vid onsdagens votering kommer att rösta emot Kristerssons föreslagna regering. Vad de också har förstått är att SD är själva antitesen till liberalism, som varit en av Alliansens grundläggande utgångspunkter.

Att bilda en alliansregering och förlita sig på passivt stöd från SD kommer att bli svårt när man vill baxa en budget eller reform genom riksdagen.

Lööf har också sina väljare och sin riksdagsgrupp med sig. Så även Björklund om än med mindre marginal. Dessa två har helt enkelt hållit de löften de gav innan valet om att inte göra sig beroende av SD, och det borde inte förvåna någon.

I tisdagens P1 morgon nämnde Lööf ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet som en möjlig lösning på regeringsfrågan. Det är hög tid att alla alliansvurmare inser att en ren alliansregering inte kommer att vara möjlig utan att släppa in SD i värmen, på ett eller annat sätt. Det är bara att hoppas att Lööf och Björklund fortsätter att hålla emot.