Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Öppenhet är inget för Kristerssons moderater


"Dödsångest och ett ofattbart psykiskt lidande hör till vardagen för de gömda flyktingarna. Därför måste allt göras för att de inte ska hamna i kläm mellan två system. [ ] Det enda rätta är att genomföra en engångsamnesti och låta alla dessa gömda människor få en legal fristad i Sverige för sig själva och sina barn."

Ovanstående citat låter som hämtat från någon ur rörelsen "Vi står inte ut" som kämpar för att de ensamkommande från Afghanistan ska få amnesti och uppehållstillstånd.

I verkligheten är det ett citat från Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell, från 2005 när han var ordförande i Moderata Ungdomsförbundet (MUF). Samme Forssell har varit drivande i genomförandet av den nya migrationspolitik som Moderatstämman röstade igenom i helgen. En migrationspolitik som bland annat ska försvåra familjeåterförenande och göra tillfälliga uppehållstillstånd till regel.

Men inte nog med det. Moderaterna vill dessutom i praktiken ta bort asylrätten och i strid med grundlagen göra det möjligt att ta ifrån personer deras medborgarskap. Visserligen i särskilda fall, men det är inte desto mindre ett brott mot grundlagen, och i förlängningen ett hot mot rättssäkerheten och rättsstaten.

Asylrätten är en grundläggande mänsklig rättighet. Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention och därmed förbundit sig att ge skydd åt den som anses ha flyktingstatus. För att avgöra vem som har flyktingstatus krävs en utredning, och det är den som tar vid när en person söker asyl. Det går att få uppehållstillstånd av andra skäl, men det senaste året har svensk flyktingpolitik stramats åt och det är svårt att få asyl utan att ha flyktingstatus. Det har bland annat införts hårdare regler för familjeåterförening. Något som M nu vill göra ännu svårare.

De vill gå så långt som att avskaffa rätten att söka asyl i EU. Endast personer som sökt och beviljats asyl utanför EU ska få komma hit. Den som lyckats ta sig till Sveriges gräns kommer alltså, om Moderaterna får som de vill, att skickas till land utanför EU för att därifrån ta kontakt med UNHCR och söka asyl.

Här ska sägas att det inte är en dålig idé att öka antalet kvotflyktingar. På det sättet skulle vi i högre grad kunna hjälpa personer som i dag fastnar i den misär stora flyktingläger nära krisområdena erbjuder. Vi skulle kunna hjälpa fler flickor, kvinnor och äldre, alltså personer som i dag har svårare att ta sig hit. Men detta får inte ske på bekostnad av asylrätten.

Antalet asylsökande till Sverige är i dag lägre än på flera år. Under hela 2013 ansökte drygt 50 000 personer om asyl i Sverige. Hittills i år är antalet asylsökande cirka 20 000, vilket är långt under rekordåret 2015 då mer än 160 000 personer sökte skydd här. Men antalet flyktingar i världen minskar inte. Det mesta pekar på att antalet flyktingar i världen kommer att öka de kommande åren. Fortfarande drunknar människor på Medelhavet i desperata försök att ta sig till Europa.

Hösten 2015 prövades de svenska mottagningssystemen och belastningen var extremt hög, vilket resulterade i gränskontroller och senare hårdare regler. Dessa har nu fått effekt. Lärdomarna från 2015 borde nu användas till att lätta på restriktionerna och höja beredskapen inför framtida flyktingströmmar, inte till att bygga ännu högre murar mot omvärlden.

Tyvärr finns få saker som tyder på att pendeln kommer att svänga tillbaka. Att partiet vars ledare för drygt tre år sedan talade om att öppna hjärtan nu är beredda att tumma på både rättssäkerhet och grundlag visar med all önskvärd tydlighet på vilket sluttande plan Sverige som humanistisk stat befinner sig. Men dödsångest och ofattbart psykiskt lidande är ett lika stort problem för de människor som befinner sig på flykt i dag som det var 2005. Det försvinner inte för att Sverige stänger dörren för dem som söker skydd.

Eller för att citera Moderatledaren Ulf Kristersson, som dåvarande ordförande i MUF 1989 sa att "Moderaterna ska stå för att Sverige ska ha så öppna gränser som över huvud taget är möjligt. Våra värderingar om öppenhet och tolerans och frihet ska gälla för alla människor, inte bara svenskar."