Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Gör om och gör rätt – laga den personliga assistansen

När jag skrev om den personliga assistansen häromdagen kände jag inte till de uppgifter som läckt från LSS-utredningen, och som SVT Nyheter avslöjade på fredagen.

Enligt uppgifter som SVT tagit del av föreslås i utredningen att barn under tolv år och äldre över 80 ska förlora rätten till personlig assistans.

Samma dag som uppgifterna läckte riktades hård kritik mot Sverige i en rapport från Europarådet. I rapporten hävdas att försämringarna som hittills gjorts i LSS är oacceptabla och att de bryter mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Denna kritik bör regeringen ta till sig.

Personlig assistans är en rättighet, inte en förmån. Assistansen syftar till att personer med funktionshinder ska ha samma förutsättningar att själva styra sina liv som alla andra. Innan reformen infördes var många personer hänvisade till institutionsboenden, andra var isolerade i sina hem, och anhöriga fick dra ett tungt lass.

Efter reformen har det blivit möjligt för människor med funktionshinder att arbeta och försörja sig själva, föräldrar har kunnat fokusera på föräldraskapet istället för att vara vårdare. Barn har kunnat bo kvar hemma istället för att som var vanligt förr – tvingas bo på särskilda boenden för funktionshindrade.

Men nu verkar regeringen vilja vrida klockan tillbaks till en tid då funktionshindrade inte som idag kunde delta i samhället på samma villkor som andra. Syftet med assistansreformen tycks helt bortglömt. LSS-utredningen bör utgå från människors behov och rätt till självständighet, en ny reform får inte endast handla om att flytta runt ansvar och kostnader.

Detta är helt oacceptabelt. Det är också ytterst tveksamt om de föreslagna försämringarna i assistansen ens sparar pengar. Insatserna (och utgifterna) skyfflas istället över på kommuner och landsting, som redan idag har svårt att leva upp till krav som ställs. Äldreomsorgen kommer att tvingas ta hand om äldre som idag klarar sig själva tack vare assistansen.

När det gäller barnen finns stor risk att flera kommer att behöva vara inlagda på sjukhus eller få någon annan form av dygnetruntvård. Detta utöver det faktum att den som idag behöver hjälp med andning inte har rätt till assistans för detta sedan Försäkringskassan fått hårdare direktiv för sina bedömningar.

Men allra mest oroande är den människosyn som kommit att prägla socialförsäkringspolitiken. Det är som om människor som är sjuka eller på annat sätt inte klarar sin vardag utan stöd och hjälp inte längre räknas som fullvärdiga medborgare, med rätt till den frihet och självständighet som friska människor har. De räknas endast i kronor och ören och ska helst vara någon annans ansvar. Det är ovärdigt ett land som Sverige, med så högt skattetryck och ambitioner att vara en välfärdsstat.

Regeringen måste tänka om när det gäller den personliga assistansen. Gör om och gör rätt!

Sofia Mirjamsdotter är oberoende liberal ledarskribent för Mittmedia, knuten till Sundsvalls tidning.

Läs mer av Sofia Mirjamsdotter här, och följ henne på Twitter eller Facebook.