Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamnspolitiker lämnar KD för SD: "Jag vill jobba för att normalisera synen på SD"

Tidigare kristdemokraten Eva-Mai Mineur Tynong valde under onsdagen att lämna partiet för ansluta sig till Sverigedemokraterna.

Eva-Mai Mineur Tynong var både ersättare i kommunfullmäktige och ersättare i regionfullmäktige för Kristdemokraterna i Söderhamn. Under onsdagen sa hon officiellt upp alla uppdrag för att i stället gå över till Sverigedemokraterna.

– Jag har pratat mycket med KD om det här med bemötande av olika partier. Jag kan inte längre ställa upp på att man kan kalla det demokrati att frysa ut ett parti som faktiskt är folkligt politiskt valt, säger hon.

Hon förklarar att Sverige i sin iver i att vara goda och välkomnande till nyanlända invandrare prioriterar fel.

Läs mer: Politiker vill runda reglerna om partistöd – M och SD säger nej

– Det resulterar i att vi glömmer bort våra egna och att de bortprioriteras. Självklart ska vi hjälpa behövande människor, men det får ju inte samtidigt vara så att vi tillåter våra egna som till exempel pensionärer att leva under fattigdomsgränsen eller att personal inom vård, skola och omsorg går på knäna, säger Eva-Mai Mineur Tynong.

Utvecklingen i landet är på så sätt oroande menar hon, och den utveckligen måste därför motarbetas.

– Så är det, och jag vill vara stolt över vårt land och det Sverige som tidigare generationer mödosamt har jobbat fram. Jag vill kunna hissa flaggan utan att vara rasist och gå i kyrkan på skolavslutningar där barnen få sjunga den blomstertid nu kommer, säger Eva-Mai Mineur Tynong.

Läs mer: Efter delningar på Facebook – nu tvingas SD-politikern avgå

Lösningen tror hon är att förändra invandringspolitiken.

– Vi kan inte fortsätta att okontrollerat ta in människor som vi inte kan hjälpa. Att inte bara släppa av dem på ett boende där de blir sittande år ut och år in. Det är synd om människorna och det är inte alls vad de förväntade sig när de kom till Sverige, säger Eva-Mai Mineur Tynong.

Förutom att förändra invandringspolitiken hoppas hon kunna förbättra SDs rykte.

– Jag vill jobba för att normalisera synen på SD. Just det här att det är ett rasistiskt parti för så är det inte, utan jag har verkligen lusläst, forskat och gått till botten med allt det här. Jag vill jobba med att förändra den synen så att vi blir tagen på allvar, säger hon.

Att byta parti i en mandatperiod ser hon inte som problematiskt för henne.

– Jag hoppas det jag gjorde inom KD var bra, men jag tror inte väljarna gråter blod för jag har ju knappt synts, det tror jag inte blir någon större skillnad. Jag är ju fortfarande samma människa och jag är inte förändrad, jag står för samma saker, säger hon.

Läs mer: Nej till motion om fler oppositionsråd i Söderhamn

Anders Ramstrand, partiavdelningsordförande för Kristdemokraterna i Söderhamn, tycker det är tråkigt att partiet förlorat Eva-Mai Mineur Tynong.

– Eva-Mai har haft rätt mycket uppdrag inom KD så visst var vi lite förvånade tycker jag. Men det är bara att gratulera SD för de får en väldigt duktig medarbetare, säger han.

Vad det var som skiljde dem åt menar han grundar sig i de olika ideologiska åsikterna.

– Det skiljer otroligt mycket mellan KD och SD. Grundideologin ligger ju långt ifrån varandra, och det är ett jättesteg rent ideologiskt. Men det är ju som sagt Eva-Mais val och vi får önska henne lycka till, säger Anders Ramstrand.

Läs ledare: Rasism är ingen förkylning

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!