Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns unga far illa

Ungas situation i Söderhamn har snabbt utvecklats till att bli mycket allvarlig. Färsk statistik från socialförvaltningen visar att budgetens röda siffror beror på mer än bara brist på pengar.

Socialnämnden varnade redan under förra året att pengarna inte skulle räcka och mycket riktigt slutade 2013 med ett underskott på 16 miljoner kronor. Men det är siffrorna bakom budgeten som berättar om hur allvarlig situationen verkligen är.

Barn och ungdomar är mest utsatta.

– Antalet tvångsomhändertaganden har dubblerats. Vi har dessutom gjort av med mera pengar än vi varit tilldelade. Det är inte så enkelt som att säga att vi inte har råd att göra något, för vi gör ju det ändå, säger Karin Olsson, chef för socialförvaltningen.

Förvaltningen har sett att barn och ungdomar far allt mer illa i Söderhamnsfamiljerna på grund av brister i omsorg, våld och övergrepp. Under 2013 utreddes familjesituationen för 44,7 procent fler barn i åldrarna 0-12 år jämfört med 2012.

Även utredningen av barn i åldrarna 12-18 år ökade, med 7,5 procent. Externa vårddygn för vård av unga med 48,3 procent.

Skyddsbehovet har också ökat kraftigt, för båda barn och vuxna.

– Skyddsplaceringar har ökat något hiskeligt. Tidigare har vi slagit ihop de med andra verksamheter men nu tycker vi att det är så anmärkningsvärt att vi vill redovisa de siffrorna för sig, säger Karin Olsson.

Det som kallas skyddsplaceringar innebär att man skickas till ett boende i andra delar av Sverige för att komma undan släktingar, exmakar eller liknande.

Skyddet kan finnas kvar under lång tid. Även om en person placeras i en annan kommun så blir det Söderhamns kommun som får betala.

– Det är vi som får betala så länge den pågår. Det kan vara en månad, två och tre månader. Tonåringar som ska skyddas från en hel släkt kan pågå i flera år, säger Karin Olsson.

Socialförvaltningens enskilt största verksamhet är försörjningsstödet, det som brukar kallas socialbidrag ökade också drastiskt under 2013.

Antalet hushåll med försörjningsstöd ökade med 20,8 procent. Trots att det genomsnittliga värdet på stödet minskat så ökade den totala kostnaden till 20 miljoner kronor.

Alla dessa ökade utgifter betyder större arbetsinsatser och större kostnader. För söderhamnarna med behov ska det egentligen inte spela någon roll, det är skyldigheter som regleras i socialtjänstlagen.

Varför ökningen plötsligt blivit så extrem är svårt att svara på. Enligt socialförvaltningen är tendensen likadan i hela regionen.

– Vi vet att arbetslöshet bland föräldrar är en faktor som gör att man kan få problem och då mår hela familjen dåligt. Och arbetslösheten är ju hög, säger Karin Olsson.

Men det har den ju varit under lång tid. Hur kan det öka med 100 procent på ett år?

– Ja, men man mår kanske inte dåligt från början.

Den nedslående statistiken levereras till kommunstyrelsen på torsdag för resultatanalys.