Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns pastorat drack vin och öl – på medlemmarnas bekostnad

Ekot har granskat personalresor inom Svenska kyrkan och avslöjar att miljoner har lagts på resor.
Bland annat har Söderhamns pastorat åkt på utlandsresor där det har druckits alkohol på luncher och middagar – på medlemmarnas bekostnad.

Resorna gjordes mellan 2010-2014 till Tyskland, Grekland och Ungern. Under resorna har det beställts in öl och vin till lunch och middag. Alkoholen har betalats av kyrkans medlemmar visar kvitton som Ekot har tagit del av.

Kyrkorådets ordförande Erik Björk var med på resan till Tyskland 2012.

– Man ska inte använda kyrkans pengar till alkoholhaltiga drycker. Punkt!, säger han till Ekot.

Erik Björk tycker att situationen är pinsam.

– Det ska inte vara så. Det ska inte gå till på det här sättet. Vi ska åtgärda det här omedelbart.

En större granskning av Ekot visar att politiker och tjänstemän i Svenska kyrkans församlingar gör utlandsresor för flera miljoner kronor. Det motiveras bland annat med att man utomlands ska "bygga relationer" och skriva instruktioner för sin egen verksamhet.

Till exempel reste tio politiker och åttio tjänstemän från Botkyrka församling till Istanbul på konferensresa 2010 . Sammanlagd kostnad: 997 000 kronor. Syftet var bland annat att "öka förståelsen för samhället i Botkyrka" och "skriva församlingsinstruktioner", rapporterar Studio Ett i Sveriges Radio.

2012 reste samma församling, 70 personer totalt, till Sarajevo. Nu stannade kostnaden på 772 000 kronor. Resan motiverades med att man skulle "bevara helheten och gemenskapen i vår församling som är i tider av neddragningar". Måste det ske utomlands? undrar Studio Etts reporter.

– Vi tyckte det i kyrkorådet. Där var vi överens, säger Anna-Maria Carlsson, rådets moderata ordförande.

När 99 personer från Huddinge pastorat 2014 reste på en femdagars konferensresa till Malta landade räkningen på 796 000 kronor – dubbelt så mycket som samma församling fick in via kollekten under hela året. Resans syfte var bland annat att politiker och anställda skulle få möjlighet att träffa församlingens då nyutnämnde kyrkoherde.

Drygt sex miljoner svenskar betalar via skattsedeln för sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Att vissa församlingar reser och dricker för kyrkans pengar är "rena rövarfasonerna" enligt Christer Siwertsson, moderat kyrkopolitiker i Östersund.

– De gör våld på det kristna budskapet och kyrkan, säger han till Studio Ett.