Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns okände Nobelpristagare

Han kan nämnas i samma mening som Barack Obama och Nelson Mandela.

Nyhetsankarets rapporter hörs från vardagsrummets tv. Den enda rösten i villan numera förutom Thore Åströms egen. Sonen Mattias har gift sig och Thore kallas farfar av fyra barn. Och frun Eva kan inte bo hemma längre.

För två år sedan drabbades hon av Alzheimers.

– Det är hur jobbigt som helst och det är bara elände. Väldigt synd om henne. Men hon tycker det är roligt när barnbarnen hälsar på, då blir det en himla fart. Däremot är det frågan om hon minns mig, det kan jag inte svara på, säger Thore Åström.

Före fruns sjukdom och livet som pensionär reste han till jordklotets alla världsdelar. Systrarna jobbade utomlands och Thore tog möjligheten att addera nya land till besökslistan. Och ett gediget sportintresse har han burit med sig – både som aktiv och supporter.

– Jag har deltagit i en del maraton. I Stockholm några gånger och även i New York. Det var häftigt att springa på gatorna i den stora staden.

Thore, som fyller 70 år i dag, reser sig upp och hämtar ett par gamla urklipp från Kuriren. Bilder på Söderhamns FF:s ungdomslag – med Åström som tränare.

– Ser du vem det är?

– Petter Hansson?

– Just det, jag var hans coach under många år. Så jag var väl den som formade vår förre landslagsspelare. Och det var ganska kul när Expressen ringde och intervjuade mig under EM 2008 när Petter hade gjort det där konstiga målet mot Grekland.

Att Thore Åström hade sprungit maraton visste vi om innan vi träffade honom, att han hade varit tränare i SFF visste vi om, att han fyller 70 år i dag visste vi om. Men en del i Thores liv känner nästan ingen till.

Han säger att han ska bara hämta en sak, går ut från köket. Återvänder med en medelstor ram som han lägger på bordet. Ögonen läser de stora bokstäverna. De första sex utan mellanslag bildar Alfred, de andra sex formar Nobels och på raden under står det fredspris. Söderhamnaren Thore Åström ingick i en FN-styrka som 1998 tilldelades en av världens finaste utmärkelser.

Thore själv rycker lite på axlarna.

– Det var ju skoj. Jag jobbade åt FN i Cypern under några år. Turkiet och Grekland höll på och bråkade en massa och vi försökte lugna ner det hela.

Hur reagerade familjen när du kom hem som nybliven Nobelprismottagare?

– Inte alls, då tyckte inte sonen eller frun att det var något märkvärdigt. Det var ju bara ett papper, men nu förstår de hur stor betydelse det har.

Men – vem som helst nämns inte i samma mening som Sydafrikas förre och USA:s nuvarande president ...