Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns kommun vill skrämma bort skarvarna

Söderhamns kommun håller med Skärså fiskareförening om att något måste göras för att skrämma iväg skarven till mer obebodda trakter. Nu har en skrivelse skickats till länsstyrelsen.

Förra veckan träffades bland andra Skärså fiskareförening, landshövding Per Bill och kommunalrådet Sven-Erik Lindestam i Skärså, utanför Söderhamn, för att diskutera problematiken med skarv.

Se också: Så kan skärgården skyddas mot skarv: "En sanitär olägenhet"

Skarven häckar på öar alldeles utanför Skärså vilket påverkar såväl den kustnära turistnäringen som fiskbeståndet. Fiskare i Skärså vittnar om att abborrens utbredning minskat de sista två åren och att satsningen på utsättning av ålyngel riskerar att gå om intet om skarven fortsätter att breda ut sig i skärgården.

Skärså fiskareförening vill få tillstånd att skrämma iväg skarven längre ut till havs och Söderhamns kommun är av samma åsikt.

Nu har en skrivelse lämnats in där de begär att länsstyrelsen omgående går dem till mötes.

Läs också: "Öarna dör - något måste göras"

Läs också: Lokal plan ska tackla skarvens problem

Läs också: Skarvkoloni får störas på holmar i Vintergatsfjärden även i år

Läs mer: Han får inte gå i land på sina öar