Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns födelsedag firades med film

På onsdagen fyllde Söderhamns stad 391.
Det firades med en filmvisning på Cfl.
Tord Segerdahl visade sina filmer om Söderhamn Eriksson och släkten Brolin.

I den släckta hörsalen på Cfl sitter ett 150-tal personer och väntar tålmodigt på filmvisningen. Och mannen bakom filmerna är lite ängslig. Han har redan fått väldigt mycket beröm för sin film om sågindustrins utveckling, men han har inte en aning om hur den här publiken ska ta emot den.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) är där och invigningstalar, och han är nyfiken. Sågverken har ju stått som spön i backen längs Norrlandskusten.

Men hur länge har mänskligheten hanterat sågat timmer?

I filmen får vi veta att det sågades timmer i massor när Vadstena Kloster byggdes under mitten av 1300-talet. För Tord Segerdahl är grundlig och berättar plankornas och brädornas historia från början. Men det blir aldrig tråkigt. Och man förstår att utvecklingen har accelererat och gått rasande fort.

Bilderna är roliga. Särskilt från epoken då Kockums flyttade till Söderhamn för att liera sig med Söderhamn Eriksson, som då hette Söderhamns Verkstäder.

Alla bilder varvas med timmer som sågas i olika maskiner och till slut kan man förnimma doften av nysågat trä.

Efter filmen blir det kaffe. Sedan visas filmen om släkten Brolin.

– Min första filmkamera köpte jag 1955 när vår dotter föddes. Jag jobbade på Söderhamn Eriksson då. Jag bad om att få filma och dokumentera det som gjordes och det fick jag, säger Tord Segerdahl.