Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns Diabetesförening besökte E-center: "Varje potentiell diabetiker som vi upptäcker är värd all tid och möda"

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar och omkring 450 000 människor har diabetes i Sverige. Men fortfarande är mörkertalet stort – många vet inte att de är drabbade.

– Varje människa som är i riskzonen för diabetes och som vi uppmärksammar är en stor vinst, både för den enskilde och samhällsekonomiskt, säger Christer Lindberg, ordförande i Söderhamns Diabetesförening.

Nyligen stod föreningen vid E-center i Söderhamn för att informera om föreningen i allmänhet och diabetes i synnerhet.

– Det är lite så vi jobbar. Vi vill nå ut med vad diabetes är och samtidigt erbjuda människor att mäta blodsockret. För varje potentiell diabetiker som vi upptäcker är värd all tid och möda. Vi vill informera och stötta, säger han.

Under dagen kom människor i blandade åldrar och testade blodsockret. Efter ett stick i fingret kunde medlemmarna mäta sockret i blodet.

– Vi är föreningsmänniskor, inte läkare. Men det ger en viss fingervisning om man är i riskzonen för diabetes. Vi tog 73 prover. Det var två personer som låg under och två låg över själva målområdet, dem hänvisade vi till vårdcentralen. Men generellt sköter våra besökare sin hälsa, säger Christer Lindberg.

Diabetes kan vara svår att upptäcka, men generella symptom är ökad törst, att man kissar mycket samt trötthet. Oupptäckt diabetes kan ge följdsjukdomar som påverkar hälsan negativt.

Diabetes delas in i typ 1-diabetes, där bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin, samt typ 2-diabetes där cellerna i kroppen får nedsatt känslighet för insulin, så det inte alltid kan tas upp på rätt sätt.

– Man kan inte nog informera om diabetes. Till exempel kan en diabetiker som är ute och motionerar få kraftigt blodsockerfall. Sjukdomsförloppet kan gå fort och motionären måste sätta sig ner och vila, kanske i värsta fall hamnar i koma. Omgivningen kan misstro att någon är full och inte vill hjälpa, berättar Christer Lindberg.

Två gånger per år är föreningen ute och informerar och den 14 november kommer föreningen uppmärksamma Världsdiabetesdagen med föreläsning om graviditetsdiabetes.

– Vi summerar informationsdagen som en succé. Vi vill visa att vi finns och att det går utmärkt att ha ett bra liv med diabetes. Men har man diabetes måste man bli en rutinmänniska, som äter regelbundet och kollar blodsockret flera gånger under dagen. Det är också viktigt att motionera och sova ordentligt, säger Christer Lindberg.