Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamns Catering på jakt efter ny ägare

Ett av Söderhamns mera välkända företag ligger nu ute till försäljning. Orsaken är att ägaren vill börja trappa ner.

Se också: Edsbyns nya hotellveranda för 250 000 byggs just nu - hör Tommy Löfström berätta om sommaren där

Att köpa företag är ett snabbt sätt att komma igång med företagande, men det är för den skull inte någon enkel sak. Många bitar ska passa ihop.

Ägaren till Söderhamns Catering, Katarina Persson, är nu inne på sitt 16:e år i företaget och hon tycker att jobbet är jätteroligt och omväxlande. Verksamheten går bra.

Vi hälsar på medan en beställning görs klar. Det handlar om en italiensk tallrik.

– Man vet inte från måndag till lördag vad som ska hända. Det kommer beställningar hela tiden. Man lagar inte bara mat, utan det är mycket annat: duka, servera, man är allt i allo, förklarar hon.

Ändå vill hon trappa ner och sälja företaget.

Bakgrunden är att hon har arbetat i restaurangbranschen i snart 41 år.

– Min kropp tycker inte att det är så roligt längre. Man blir sliten efter så många år. Kroppen börjar säga ifrån, säger hon.

Se även: Vill bli den yngste att vinna Årets kock – Emil Säll har målet klart för sig

Tanken är också att få tid att umgås med barnbarnen som fortfarande är små.

Anna Johansson, företagets enda fast anställda, lägger upp bitar av Italieninspirerad paj med oliver, soltorkade tomater och ost bland ingredienserna.

Det har dykt upp många intresserade sedan det blev känt att rörelsen är till salu, men än har affären inte gått i lås. Priset för företaget ligger på en miljon kronor.

Katarina Persson berättar att köparen måste ha kunskap och kunna regler om alkohol och livsmedelshygien. Och att det har funnits sådana köpare. Men finansieringen har inte löst sig.

Men det handlar inte bara om pengar. Katarina Persson känner starkt för att hitta rätt köpare och även ett stort ansvar gentemot kunderna. Det finns en ordentlig kundstock och många avtal. Hon betonar att det måste vara någon som brinner för catering.

– Jag har mycket fasta kunder och jag vill att verksamheten ska fortsätta likadant. Hittar jag ingen så får jag fortsätta tills rätt intressent dyker upp.

– Man måste vara väldigt flexibel, både i arbetstid och i det man håller på med. Det är inte bara matlagning, utan mycket annat runt om som man håller på med, mycket olika saker. Det krävs att man är kreativ, berättar hon.

De båda kvinnorna lägger upp salami, lufttorkad skinka, kycklingklubbor med mangokräm på de 90 tallrikarna. Till det kommer en potatisgratäng som serveras varm. Förutom potatis innehåller den bland annat fetaost, spenat och oliver.

– Man klarar ganska mycket på två personer så länge man inte är ute och serverar. Vi kan klara 200 personer om vi inte behöver servera, förklarar Katarina Persson.

Se även: Möljens gatukök bygger om: "Med en uteservering kan det bli mer liv"