Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnarna är inte främlingsfientliga

/

Sverigedemokraternas framgång i kommunvalet i Söderhamn är inget tecken på att Söderhamn är främlingsfientligt! Tvärt om har Söderhamnarna flera gånger kraftfullt markerat mot främlingsfientliga krafter.

Annons

Och det finns ingen anledning att vare sig skämmas eller tro att Söderhamn ska gå miste om inflyttningar eller företagsetableringar, som en del politiker tycks tro.

Det är knappast smickrande att SD i Söderhamn visar upp siffror som är jämförbara med partiets starka fästen i Skåne. Men frågan är vad dessa siffror står för.

SD fick 11,6 procent i kommunvalet. Men i riksdagsvalet fick SD 8,4 procent av söderhamnarnas röster, alltså väsentligt färre än i kommunvalet.

Det är faktiskt lika mycket som SD fick i riksdagsvalet i grannkommunen Bollnäs. Men där fick SD bara 6,5 procent i kommunvalet. I Bollnäs röstade alltså fler på SD i riksdagsvalet än i kommunvalet. I Söderhamn var det tvärt om.

Det finns mycket som tyder på att många av dem som röstade med SD är allmänt missnöjda och känner sig utanför och vill protestera mot det politiska etablissemanget. Där är integrationspolitiken en del.

"Stödet bygger mer på missnöje än på främlingsfientlighet", sade forskaren Crisitian Norocel i onsdagens Kuriren. Det handlar mer om att folk har tappat förtroendet, än om att en hel massa människor plötsligt gått och blivit främlingsfientliga, menar han.

Dåligt förtroende är en allvarlig signal till de politiska partierna, inte minst på kommunnivå.

Men det finns ingen anledning att göra lilla SD större och viktigare än vad partiet är.

Att flera politiker, i gårdagens Kuriren, tror att SD:s framgång skadar Söderhamn, vittnar nog snarare om dåligt självförtroende och dålig tilltro till Söderhamnarna, än om ett offensivt politiskt ledarskap.

Vid flera tillfällen har rasistiska organisationer satsat på lokala aktioner i Söderhamn för att underblåsa den främlingsfientlighet som de hoppats skulle finnas. De har tapetserat stan med dekaler, spridit flygblad och till och med marscherat genom stan i uniformer och kängor.

Men varje gång rasismen stuckit upp sitt fula tryne i Söderhamn har de politiska partierna, föreningslivet och allmänheten ställt upp för att gemensamt värna om vårt öppna samhälle.

Visst finns det berättigad kritik mot integrationspolitik och flyktingmottagande. En kritik som måste tas på allvar för att göra integrationen och flyktingmottagandet bättre. Inte för att stänga gränserna!

För att de Söderhamnare som nu skäms och deppar inte ska bryta ihop, vill jag bara påminna om valet i Gnosjö.

Gnosjö brukar framhållas som bäst i klassen när det gäller integration. Där finns inga av de problem som SD brukar basunera ut.

Ändå fick SD 8,3 procent av rösterna i kommunvalet!

Och inte nog med det. SD:s starke man i Gnosjö, Peter Lundgren, öser lovord över alla invandrare som kommit till Gnosjö och säger: "Gnosjö skulle inte ha överlevt om det inte vore för alla invandrare."

SD i Gnosjö föddes för att försöka rädda en byskola som hotades av nedläggning. Men samtidigt delar Peter Lundgren även SD:s rikspolitik och tycker att Sverige måste hejda invandringen. Trots att Gnosjö inte skulle klarat sig utan invandring.

Det här visar att allt inte är svart eller vitt när det gäller SD i lokalpolitiken.

Det finns ingen anledning att deppa och ta ut något elände i förskott.

Men ändå gäller det att hela tiden vara på sin vakt mot främlingsfientliga krafter varhelst de dyker upp.

För även om vi inte ska låta SD sätta dagordningen, vilar främlingsfientligeheten latent i varje hem.

Det tar bara några minuter att klicka sig fram på olika hemsidor och mötas av en våg av rasistisk propaganda. Men främlingsfientligheten finns ännu närmare.

Den finns överallt där minoritetsgrupper förtrycks eller förtalas. Den finns överallt där människor inte respekteras för vad de är. Den finns också i de fina salongerna, i de präktiga hemmen, de respektabla kretsarna.

Och det är kanske den mest försåtliga rasismen. Den dolda.

Fördomar, dumhet, rädsla. Främlingsfientlighetens grogrund. Vi bär den alla inom oss.

På samma sätt som vi bär förmågan till respekt, kärlek och gemenskap.

Och innerst inne vet vi vad som gäller för att skapa ett gott samhälle.

Mer läsning

Annons