Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamnare planerade att mörda – för 200 000 kronor

En man från Söderhamns kommun döms tillsammans med tre andra för att ha planerat att döda en person. I ett avlyssnat samtal sa han att han mår illa av att se blod.

Sommaren 2015 fick tre män i uppdrag att döda en person i Stockholmsområdet. De fick uppdraget av en fjärde man som också lämnade en förskottsbetalning på 40 000 kronor för att de skulle utföra mordet.

Polisen hade spanat på männen och avlyssnat deras samtal en tid innan de slog till. I ett av samtalen bedöms de tala om att stycka offret och lägga honom i en resväska.

– Han kommer att få plats, säger söderhamnaren. Men jag mår illa av att se blod, jag vet inte varför.

– Inte jag, svarar den andre mannen.

Motivet till att döda offret tycks ha varit en ekonomisk konflikt mellan honom och andra personer, med koppling till organiserad brottslighet.

Läs mer: Ny lag mot grov brottslighet

Totalt skulle männen få dela på 200 000 kronor för beställningsmordet. Om de skar halsen av offret skulle de få 40 000 kronor extra.

Solna tingsrätt dömer nu alla fyra för förberedelse till mord. Den man som har en adress i Söderhamns kommun, döms även för försök till utpressning i juli. Han skar då sönder däcken på en bil i Stockholm i ett försök att driva in en skuld.

Mannen döms till fängelse i fyra år och åtta månader. Han är utländsk medborgare och döms dessutom till tio års utvisning, trots att han har barn som bor i Sverige.

Domstolen anser att samhällsintresset av att han förhindras begå nya brott i landet, väger tyngre än barnens behov av kontakt med sin pappa.

De tre medåtalade döms också till straff som ligger omkring fem års fängelse.

Läs mer: Polisen beslagtog rånarluvor och knivar

Under rättegången medgav en av de fyra åtalade att det fanns planer på att mörda mannen, att de spanade på honom och att de även fick en pistol för att döda honom. Han uppgav dock att de senare ändrade planerna och hade tänkt råna mannen i stället.

De övriga tre har nekat till mordplanerna och hävdat att de samtal som polisen avlyssnat handlar om helt andra saker. Samtalet om styckningen hävdade de exempelvis handlade om att slakta ett får.

Tingsrätten avfärdar deras förklaringar som att det till stora delar handlar om ”efterhandskonstruktioner”.

Vid ett tiotal tillfällen under juli och augusti i fjol registrerade polisen hur männen följde efter sitt tilltänkta offer eller rörde sig i området kring hans bostad i Solna.

Läs mer: Säpo var inkopplade på fallet

En natt i augusti tog så polisen hand om det tilltänkta offret, eftersom de bedömde att han befann sig i akut fara. Samma natt greps två av de misstänkta i närheten. En av dem var mannen från Söderhamns kommun.

Domen kan överklagas till hovrätten inom tre veckor.

Läs premiumartikeln: Det dödliga våldet i södra Hälsingland de senaste åren