Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamnare om nobelpristagaren

Tomas Tranströmer tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det gladde många Söderhamnare.

– Jag skrek rakt ut, det är det bästa som hänt, säger Barbro Johansson där hon står och letar böcker i stadsbiblioteket.

Hon tycker att det är på tiden att Tomas Tranströmer tilldelas priset. Hon förklarar varför hon är så förtjust i pristagarens poesi.

– Man begriper vad han skriver, det är lätt att förstå. Annars kan jag tycka att det är ganska besvärligt att läsa poesi.

Inne på bokhandeln i gallerian Furan lyssnade de två anställda Titti Linqvist och Martin Ayres noggrant när pristagaren tillkännagavs.

– Jag fick gåshud. Vi rös faktiskt och jag hade lite tuppskinn efteråt, säger Titti Linqvist, som tycker att det är suveränt att valet föll på en svensk.

– Och det är ett namn som man faktiskt känner till.

Martin Ayres håller med och tycker att priset var välförtjänt.

– Han är otroligt begåvad med språket och det är kul att man väljer någon som är folkkär och det är någon som gemene man känner till. Det känns jättekul.

Catarina Filipovic jobbar på stadsbiblioteket och har inte läst något av Tomas Tranströmer, men tycker att det är roligt att priset gick till en svensk. Att någonting annat än skönlitteratur prisas välkomnar hon också.

Och det finns fler positiva aspekter, spekulerar hon.

– Människor som inte läser poesi kanske blir nyfikna. Det finns nog en fördom om att det är väldigt svårt att läsa poesi, att det är tungt.