Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söderhamnare fälls för tullbrott med 100 000 cigaretter

Polisen stoppade ett fordon och avslöjade handel med cigaretter. Nu döms en söderhamnare för tullbrott.

Efter att ha sett hur flera stora plastsäckar lastades in i en bil i Söderhamn, bestämde sig polispatrullen för att stoppa fordonet. Lasten visade sig bestå av 64 000 cigaretter.

Tillslaget gjordes i maj 2015. Nu fäller Hudiksvalls tingsrätt en söderhamnare för tullbrott.

Under rättegången erkände mannen att han hade tagit emot cigaretterna som upptäcktes vid tillslaget. Han sa att en anhörig hade skickat dem med post i omgångar.

Läs mer: Tillslag avslöjade cigaretthandel

Mannen förklarade att han själv hade slutat att röka, och då sålde sitt lager av 320 limpor cigaretter för 70 000 kronor.

Han uppgav att han trodde att skatterna var betalda, eftersom paketen kom med vanlig post.

Hudiksvalls tingsrätt anser emellertid att det är uppenbart att mannen beställde cigaretterna i syfte att sälja dem, och att han inte hade kontrollerat vilka regler som gäller vid import av cigaretter.

Läs även: Iggesundsbo fastnade i tullen med tusentals cigaretter

Domstolen går också på åklagarens linje, om att mannen dessutom sålt cigaretter vid tidigare tillfällen, innan tillslaget.

I de första polisförhören uppgav mannen nämligen att det sammanlagt handlade om 100 000 cigaretter, men han tog tillbaka det senare och hävdade att han känt sig pressad när han satt i arresten.

Hudiksvalls tingsrätt tror inte på den förklaringen utan fäller honom för att ha tagit emot 100 000 cigaretter från utlandet, utan att betala tull eller andra skatter på totalt nära 290 000 kronor

Mannen döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst, det vill säga obetalt arbete.

Läs även: Söderhamnare fick böter för smuggelcigaretter

Läs även: Tullens beslag av cigaretter ökar