Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkes-SM med kungabesök: ”Det är fränt att han kommer”

Från onsdag fram till fredag ska tre elever från Staffangymnasiet visa vad de går för i Yrkes-SM i Malmö. En tävling de tror de har stor chans att vinna.

Annons

Under onsdagen börjar Yrkes-SM i Malmö. I tre dagar kommer gymnasieungdomar från landets yrkesprogram att tävla i sina färdigheter som florister, plattsättare, snickare, svetsare , bland många andra yrkesinriktningar.

Söderhamnarna Max Bohlin, Amanda Thyr och Joakim Andersson är i Malmö för att tävla i Yrkes-SM.

Tre av ungdomarna är från Staffangymnasiet i Söderhamn. Det är Amanda Thyr som tävlar i plattsättning och Joakim Andersson som tillsammans med Max Bohlin ska gjuta i betong. Alla har de kvalificerat sig i regionkvalet tidigare i år.

Läs mer: Yrkes -SM final närmar sig

– Det känns roligt och spännande att vara här. Jag är inte så farligt nervös, det är lugnare att jobba i par, säger Max från hotellrummet i Malmö.

– Amanda säger att hon är nervös, hon jobbar ju enskilt, säger Joakim.

Eleverna ska vara på plats redan klockan sju på onsdagsmorgonen på Malmömässan. Klockan tio slås portarna upp för publiken, sen är det full fart i dagarna tre.

Läs även: Maskinförarelever till final i Yrkes-SM

Under fredagen kommer Kung Carl XVI Gustaf till eventet för att se och träffa ungdomar på plats.

– Det är fränt att han kommer, vi får väl se om jag hälsar på honom, säger Joakim.

Vinnaren eller vinnarna i varje gren går vidare och får tävla i yrkeslandslaget och får representera Sverige i EM och VM i World Skills Competition, världens största yrkestävling, i Abu Dhabi i oktober 2017.

– Vi har en god chans att greja det, som vi har presterat hittills har vi gjort bra ifrån oss, säger Joakim.

Läs också: Byggelever snickrade sig vidare till Yrkes-SM: "Stolt att bli uttagen"

Bakom Yrkes-SM står LO, Svenskt Näringsliv och Staten. I år satsas det extra mycket för att öka intresset och för att förbättra rekryteringen till yrkesutbildningar.

Det finns ett stort behov av fler yrkesskickliga inom flera områden, målet är att höja statusen på utbildningarna för att kunna förse arbetsmarknaden med kompetens.

Mer läsning

Annons