Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Söderhamn skakas av nya anlagda bränder

/

(Uppdaterad kl 12.46) En eller flera pyromaner misstänks ha härjat igen i Söderhamn under lördagskvällen och natten mot söndagen.

En stor virkeshög på Tallvägen brann i flera timmar. Och medan det brann tändes det på i ett vindskydd några hundra meter därifrån.

Annons

Det första larmet till SOS kom vid 22-tiden på lördagskvällen om att det hade börjat brinna vid en av rivningskåkarna på Tallvägen i Söderhamn.
Ulf Olhson på räddningstjänsten beskriver det som att det brann på två olika ställen i högen.
- Det var en kraftig brand redan då, säger han.

Han berättar att det var virke från hyreshusen som håller på att rivas som samlats ihop i en 20 gånger 50 meter lång hög, på sina ställer flera meter hög.
Räddningstjänsten koncentrerade sig på att branden inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader eller skogen. Att släcka branden bedömdes inte vara någon idé.
- Det var enorma volymer med rivningsvirke, som skulle flisas ner och köras till värmeverket till veckan, men det hann man inte, säger Ulf Olhson.
När en del av räddningststyrkan dragit sig tillbaka till brandstationen kom nästa larm.
- Vi hade precis kommit tillbaka till brandstationen då det pep igen, det var vid tjugo i ett.

Den här gången var det ett vindskydd vid Kilsmyran och Lillbergets förskola. Den ligger några hundra meter från den andra stället, där det fortfarande brann kraftigt. När brandmännen kom till platsen var skyddet redan helt övertänt.  
- Man var orolig när man kom på andra larmet att det var själva Lillbergets förskola som brann. säger Ulf Ohlson.

Det finns misstankar om att bränderna är anlagda.
- Det är nära tillhands att tro att det är någon som har tänt på bägge, säger Ulf Ohlson.
Vindskyddet var lättsläckt men högen med rivningsvirke kommer att fortsätta att glöda hela dagen. Vid åttatiden på morgonen överlämnade räddningstjänsten ansvaret för bevakningen av branden till ett företag.

Mer läsning

Annons