Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Von Benzos manager: "Det är helt absurt"

/

Jay Smith är inte välkommen till School´s out för att hans band heter Von Benzo.

Samtidigt får Mustasch spela, ett band som ofta gör reklam för ett välkänt whiskymärke.

Alkohol är en laglig drog, resonerar arrangören.

Annons

Under fredagen meddelade arrangörerna av School´s out att Jay Smith och hans band Von Benzo inte är välkomna för att spela i Söderhamn. Namnet ansågs vara drogromantiserande eftersom det kan associeras med bensodiazepiner, alltså lugnande läkemedel.

Men enligt bandets tidigare uttalanden har namnet absolut ingenting med droger att göra. Medlemmarna har i flera intervjuer sagt att det är taget av en italienare de träffade en gång, som ska ha kallat sig Lorenzo von Benzo.

Många läsare på helahalsingland.se anser att man kör över ungdomarna som röstat fram Jay Smith som den de helst av allt vill se på skolavslutningskvällen.

Arrangemangsansvarige Marcus Wågström förstår reaktionerna.

- Men vi bokade Jay Smith, inte Von Benzo. De som röstade gjorde det inte på Von Benzo, och det är också en anledning till att vi valde att avboka.

Den största anledningen är dock att bandnamnet är opassande.

- Men om man döper sitt band till Von Benzo upplever jag inte att man har gått vidare från sitt missbruk. Jag förstår inte varför det skulle vara roligt att heta Von Benzo, säger Marcus Wågström.

Von Benzos manager Magnus Lundbäck säger till Helsingborgs dagblad namnet inte är drogromantiserande.

- Det är helt absurt, det är ungefär som att säga att en bloggare inte får kalla sig Bitterfittan, eller att man inte får heta Hardcore Superstar för att man hamnar på porrsidor om man söker det på nätet.

Samtidigt är det klart att Mustasch spelar på School´s out. Bandet har ett samarbete med whiskymärket Jack Daniel´s och är av många starkt förknippat med drycken. När de i november förra året spelade på Tranan i Bollnäs drack de whisky på scenen och bjöd publiken.

Hur går Mustasch ihop med en drogfri skolavslutning?

- Det är inte så att de sätter upp reklamskyltar på whiskymärket. Alla ska vara nyktra på plats, det ingår i våra avtal. Det är många band som dricker, så ser ju samhället ut. Men alkohol är lagligt - det är en väsentlig skillnad. Om vi ska sålla bort alla som någon gång har varit full blir det inte många artister kvar, säger Marcus Wågström.

Mer läsning

Annons