Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnet kan skrämmas bort

Polisens avspärrningar kan få vittnen att inte våga lämna upplysningar. Oftast får polisen in information ändå, men det kan ändå finnas sanning i påståendet.

– Det kan nog vara riktigt, säger kriminalinspektör Torbjörn Bolkéus.

Annons

Krisforskaren Linda Kvarnlöf menar att polisens avspärrningar får vittnen att inte våga lämna upplysningar. Och det kan finnas sanning i det påståendet tror polisen.

– Det kan nog vara riktigt eftersom avspärrningen har ett syfte: säkerställa att polisen och räddningstjänsten kan jobba ifred på brottsplatsen. Men jag tror att människor som sett något viktigt drivs av en vilja att berätta, säger kriminalinspektör Torbjörn Bolkéus.

Han tror att om vittnet inte fångas upp inom 1-2 veckor, avtar viljan att lämna information och det kan bli att vittnet undandrar sig ansvar. Polisens avspärrningar kan då fungera som ett försvar inför sig själv till varför de inte hör av sig. Många är rädda för att vittna, eftersom de har en föreställning om hur farligt det är efter något man sett på tv. Men så är det oftast inte i verkligheten, påpekar Torbjörn Bolkéus.

Polisen hinner inte alltid få upp avspärrningarna vid en olycka i tid, vilket gör att många försöker fotografera de olycksdrabbade. Då är det polisens uppgift att påminna dem om situationens allvar.

– Visa lite respekt, får man säga åt dem. Eller så avvisar man dem från platsen, säger Torbjörn Bolkéus.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons