Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsinitiativ lockade intresserade ålänningar

/
  • Christian Pleijel gillade vad han såg på Cfl. Någon form av utbyte hoppas han att det kan bli i framtiden.

Söderhamns kommuns satsningar på vindkraftsarbeten har väckt intresse från åländskt håll. Under torsdagen var en delegation på plats för att se hur de kan dra nytta av kommunens erfarenheter.

Annons

Det är projektet Södra norrlands vindkraftscentrum som fått delegationen från Sottunga kommun på Åland att vända blicken mot Söderhamn. Sottunga är Finlands minsta kommun med 125 invånare. De befinner sig i en liknande situation som Söderhamn med en planerad vindkraftspark om 35 verk.

– Vi gör en förprojektering för att se hur det påverkar oss och vad vi skulle kunna göra för att utvecklas ihop med vindkraftsparken och det har ju Söderhamn redan gjort, säger projektledaren Christian Pleijel, Sottunga kommun.

Precis som i Sverige finns ett stort intresse för vindkraft i Finland, och Åland kommer att bli en vindkraftsproducent att räkna med. Man har som mål att producera dubbelt så mycket el som man förbrukar och att exportera överskottet. Sottunga kommun tror att vindkraftverksparken kan öka kommunens attraktionskraft.

– Det är en utpräglad glesbygd, ungefär som Norrlands inland, så vi behöver en ny näring och utveckling av bygden och människorna som annars flyttar och åldras, säger Christian Pleijel.

Tillsammans med sina kollegor besökte han bland annat Cfl för att se och lära om utbildningen för vindkraftstekniker. Tidigare elever från utbildningen har arbetat i såväl Norge som Danmark och möjligheterna till ett samarbete med Finland skulle kunna vara givande för båda parter.

– Kanske vi kan skicka elever på utbildning här och så kan de göra sin praktik i Finland, föreslog Christian Pleijel.

Mer läsning

Annons