Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsbolag söker investerare

/

Femdubbla värdet på tio år, en årlig avkastning på sex procent samtidigt som man hjälper miljön. Det var lockbetet när Hudikvind AB i går var i Söderhamn för att hitta nya investerare.

Annons

Ett 20-tal intresserade kom till CFL för att lyssna till företagets största ägare Roger Svensk och vd:n Björn Eriksson. Söderhamn var första stoppet på Hudikvinds säljturné inför en nyemission som ska dra in närmare tre miljoner till företaget.

Hudikvinds affärsidé är att tjäna pengar på ägande i det regionala energibolaget Samkraft AB, som satsar på vindkraftsparker i Gävleborgs län. Samkraft ägs till största delen av offentliga bolag, Söderhamn Nära äger 10,7 procent, och bara genom Hudikvind, som äger 3,6 procent av Samkraft, kan privatpersoner köpa in sig.

Nyemissionen som företaget nu ska genomföra är den första där man riktar sig mot allmänheten som erbjuds aktier för 15 000 kronor styck. Pengarna ska användas till två nya vindkraftsområden.

Hudikvind räknar med att värdet på det satsade kapitalet ska femdubblas på tio år och ge en årlig avkastning på sex procent. Men det kommer dröja. De närmsta åren väntar fler nyemissioner för att få in mera pengar till fler investeringar.

– Att satsa i Hudikvind är inte något för snabba klipp utan en långsiktig satsning, säger Roger Svensk.

Det var inte något som verkade vara något alltför nerslående bland åhörarna som kom till CFL på torsdagskvällen. Där fanns både de som tänkte på en eventuell teckning som en miljöinvestering och de som tänkte på det som en mer monetär investering.

– Det skulle vara för barnbarnen i så fall. Jag är 70 år och skulle vara 90 när det skulle bli dags för någon avkastning, sade Åke Larsson.

Investmentbolaget Hudikvind startade 2008. Roger Svensks tanke var inte i första hand för att tjäna pengar på den själv utan för att vindkraften inte bara ska vara närproducerat utan även lokalägd.

– Jag startade Hudikvind för att vi som bor här i regionen ska få avkastningen på vinden som blåser här. Storbolagen ska inte komma och ta vindkraften, som utanför Söderhamn där WPD tjänar pengar på den.

Mer läsning

Annons