Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se staty av Abraham Bäck

/

Nils-Inge Enlund, omvärldsbevakare från Gävle, har vill att man gör en staty av Abraham Bäck, läkaren som föddes i Söderhamn för 300 år sedan.

Annons

Nyligen avslog kultur- och samhällsutvecklingsnämnden en motion kring en Abraham Bäck-staty. I stället föreslog nämnden att en folkhälsopark upprättas till minne av honom.

Varför vill du se en staty?

– Därför att det är förslaget som motionärerna Jan-Eric Berger och Magnus Svensson är inne på från början. Och Abraham Bäck är värd en egen staty efter vad han har åstadkommit. Hans kollega Carl von Linné finns det statyer av över hela världen och då tycker jag att Bäck borde få åtminstone en. Han var en stor man inom folkhälsan och den miljon det kan kosta med en staty, kommer besparas genom arbetet med folkhälsan.

Räcker det inte med en folkhälsopark?

– Jag tycker naturligtvis att det är bra med en park, men en staty skulle göra den mer levande och man skulle se vem Bäck var som parken tillägnas.

Vad har Abraham Bäck betytt för Söderhamn?

– Han föddes i Söderhamn och det är en stor ära att haft en sådan person som sin medborgare.

Vad har han betytt för Sverige i stort?

– Man kan säga att han är lika stor inom hälso- och sjukvården som Linné är inom botaniken. Hela sjukvården tog ett nytt spår tack vare Bäck, innan honom hade man trott på kvacksalvor och humbug. Abraham Bäck utbildade sig på sjukhus runt om i Europa och förstod och förespråkade om vikten av att ha ett sjukhus där läkare utbildas. På så sätt lade han grunden till Serafimerlasarettet, Sveriges första bestående lasarett.

Mer läsning

Annons