Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill rusta upp kvarnen

/

Den gamla Kvarnen har dålig belysning, illa isolerade fönster och möss som flyttat in för att värma sig. Anders Norén, ordförande i Sveriges Konstföreningar Gävleborg uppmanar nu kommunen att göra något åt det.

Annons

Den anrika Kvarnen byggdes ursprungligen 1751 och var i drift ända till 1931. Då den användes som så kallad tullmjölkvarn. Senast byggnaden renoverades var 1974, för nästan fyrtio år sedan.

Nu för tiden fungerar byggnaden som galleri- och festlokal. Och många Söderhamnare har en speciell relation till Kvarnen. Men nu måste något göras för att rusta upp minnesmärket, menar Anders Norén som skrivit ett medborgarförslag till kommunstyrelsen.

Fönstren är dåligt isolerade vilket gör att kostnaderna för uppvärmningen blir höga och att möss som vill värma sig flyttar in.

– Vi har fått ställa ut råttfällor lite varstans. Dessutom har vi dyrbar konst i kvarnen. Det är väldigt enkelt att bryta upp fönstren om man ska vara ärlig. Det måste åtgärdas, säger Anders Norén.

Det är i princip omöjligt för rullstolsbundna att besöka övervåningen. Möblerna i kaffestugan skulle behöva ses över, och belysningen på konstverken är ojämn och omodern.

Även om det blir en kostnad för kommunen att rusta upp Kvarnen, tror Anders Norén att det på sikt kommer sänka utgifterna för Kvarnen.

Mer läsning

Annons