Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha tillbaka samlingen

/
  • En väl använd grammofon från Jan Johanssons barndomshem är ett av föremålen som skulle visas på Jan Johanssonmuseet i Klaverens hus.
  • Jan Johanssons handskriva spellista inför en konsert, ingår i samlingen.

Maj Knutsson vill ha tillbaka sina album, brev och minnessaker efter sin bror Jan Johansson. Nu hotar en flytt till Nordmaling. Maj vill att samlingen ska stanna i Söderhamn.

Annons

Än så länge finns det inget Jan Johansson-museum.

Men frågan är het, eftersom jazzmusikern Jan Johansson tillhörde de största. Radioprogrammet Mitt i musiken följer turerna med Klaverens hus och museet. Frågan har även uppmärksammats av SVT i programmet "Sverige!" där Eva Helenius visade bilder och brev från Maj Knutssons samling. Brevet hade Jan skrivit, och det handlade om vad han och Maj önskade sig. Jan ville ha ett kastspö, och Eva Helenius tyckte att det var rart.

– Då brast det för mig, säger Maj Knutsson.

Albumen är personliga och handlar om familjen Johansson. Bilderna är hämtade från miljöer i Söderhamn.

När Maj Knutsson överlämnade samlingen visste hon inget om de ekonomiska problemen som Klaverens Hus har brottats med. Hon var bara glad över att det äntligen skulle bli ett Jan Johansson-museum i hans födelsestad och ville bidra med det hon hade. Att samlingen skulle försvinna till Nordmaling är helt uteslutet för Maj Knutssons del. Hon vill att den ska finnas på hälsingegården Erik Anders i Söderala. Hon har vid flera tillfällen mejlat till Eva Helenius och framfört sina önskemål om att få tillbaka sin samling utan att få någon som helst respons.

Kuriren har också sökt Eva Helenius utan resultat.

Klaverens Hus nye ordförande, riksdagsledamot Per Svedberg (S) från Näsviken, känner inte till Maj Knutssons samling.

– Jag vet bara att Jan Johanssons flygel ska följa med flytten. Men jag har full förståelse för systerns reaktioner, eftersom materialet är så pass personligt. Det här bli en angelägen fråga att lösa nästa vecka, säger han.

Mer läsning

Annons