Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill gå vidare med metoden en "bostad först"

/
  • Socialsekreterare Agneta Boman brinner för projektet som kan leda till att missbrukare får en lägenhet först och därefter tar itu med problemen.

En lägenhet först – därefter kan man ta itu med problemen.

Den modellen kan komma att införas i Söderhamn för att lösa situationen för bostadslösa och missbrukare.

Annons

I september förra året fick socialsekreterare Agneta Boman uppdraget att utreda om det går att införa "Housing first", bostad först, i Söderhamn.

Den amerikanska modellen bygger på att hemlösa och missbrukare först får en lägenhet för att sedan orka ta itu med sina problem.

- Jag tror jättemycket på Housing first. Det handlar om att ge de här människorna en grundtrygghet för att sedan ta itu med resten, säger Agneta Boman.

Men det är inte alla som delar hennes uppfattning. En kartläggning bland kommunens 20 hyresvärdar visar att intresset är svalt.

Bara åtta valde att svara på enkäten och fyra av dem svarade att de inte kunde tänka sig att hyra ut en lägenhet till personer med skulder eller andra problem.

Däremot ställde sig tre av hyresvärdarna positiva om hyresgästen får stöd och hjälp av personal på socialförvaltningen.

- Många uppger att de har haft stora problem med bråkiga och stökiga hyresgäster tidigare och att det har varit svårt att få in hyrorna. Men Housing first bygger på att det finns anställd personal som ska vara tillgänglig dygnet runt för de här människorna, säger Agneta Boman.

Själv vill hon gå vidare med projektet.

- I dag har Faxeholmen en bostadskonsulent som arbetar uppsökande och ger hyresgäster med ekonomiska och sociala problem stöd och hjälp, och en annan som arbetar mot personer med psykisk sjukdom. Framöver behöver deras uppdragsgivare var social- och omvårdnadsförvaltningarna, konstaterar Agneta Boman.

Den 22 januari ska socialnämnden ta ställning till om man ska gå vidare med projektet.

Mer läsning

Annons