Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka skolor ska finnas kvar?

/

I dag, onsdag, inleder skolpolitikerna en dialog med medborgarna.

Hur ska pengarna prioriteras när eleverna blir färre och färre?

Annons

Söderhamns elever blir färre. Hur mycket ska skolan få kosta, och hur ska pengarna användas?

Politikerna har lovat att inte lägga ner en enda av Söderhamns skolor under den här mandatperioden – det vill säga drygt två år till. Men vad händer sedan?

Det finns ingen plan, allt är helt öppet efter valet 2014, enligt Bo Wikström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

- Vi har sagt att det inte blir några nedläggningar under denna mandatperiod. Sedan om ett beslut fattas under den här mandatperioden, det tror jag ska hållas öppet, säger Bo Wikström.

I övrigt vill han inte spekulera alls om framtiden. Under onsdagskvällen inleder nämnden en serie medborgardialoger. Först ut är norra delen av kommunen, allmänheten är inbjuden till Vågbro Värdshus.

De söker söderhamnarnas svar på ett antal frågor, som:

Hur liten kan en skola vara utan att förlora i kvalitet?

Är det bäst med många skolor i dåligt skick, eller med färre nyrustade?

Oppositionens Magnus Svensson (C) tror inte att nya nedläggningsbeslut är rätt väg att gå under nästa mandatperiod heller.

- Men om vi ser att det mesta av pengarna går till lokaler, och mindre till böcker och personal, då måste vi på allvar fundera på om vi kan ha alla skolor kvar, säger Magnus Svensson.

Han påpekar att han inte tar ställning än.

- Däremot undrar jag varför Östra skolan är kvar. Det var flera år sedan vi la ner den i kommunfullmäktige, men den tutar och går.

Han lägger också fram tanken att Faxeskolan kan stängas, och asylbarnen integreras i skolor där de bor.

Magnus Svensson flaggar också för att det kan vara smart att slå ihop kommunens fyra högstadier och låta yngre barn gå kvar i byskolorna på landsbygden.

Mer läsning

Annons