Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har följt alla lagar och regler"

/

Enligt Arizona Chemical är det 800 000 liter olja som runnit ut i havet, inte två miljoner liter som först uppgavs.

Företaget säger att läckaget var omöjligt att förutse.

Annons

Djurlivet drabbas, folks badstränder är indränkta i olja. Med en jordvall eller en extra mur av betong hade den stinkande råtalloljan kunnat samlas upp.

- Allt är godkänt enligt länsstyrelsens krav. Det finns inga lagkrav på att valla in cisternen, och vi har bedömt att vi inte haft det behovet, säger Fredrik Hopfgarten som jobbar med miljöfrågor på Arizona Chemical i Sandarne.

Cisternen inspekterades av ett oberoende företag senast 2008, enligt Arizona. Nästa besiktning var planerad till 2014.

- Vi har följt all lagstiftning och de inspektionsintervaller som gäller, säger Bosse Thurfjell, operativ chef för Arizonas krisgrupp.

Företaget har ännu ingen aning om hur cisternen kunde gå sönder. De känner inte till något haveri av den här storleken i hela världen. Cisternen måste nu tömmas helt, rengöras och inspekteras. Oberoende konsultföretag kommer att göra tester av metallen. Experter från andra Arizona-anläggningar i världen är också på väg.

- Det är väldigt svårt att säga vad som gått fel innan vi har gjort färdigt vår analys, säger Karl Butler.

Cisternen är byggd 1975. Det anses inte speciellt gammalt i branschen, säger Karl Butler. Enligt honom finns inga system på cisternerna som larmar om volymen börjar sjunka eller om något annat fel uppstår.

Mer läsning

Annons