Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är också lurade i grunden"

/
  • En äkta oxfilé ur det parti från grossisten Heat AB som även innehöll falska färgade fläskfiléer.

Både kunder och ICA Kvantum blev blåsta av fläskfilé som färgats för att se ut som oxfilé.

– Det är fruktansvärt, säger ICA-chefen Olle Nyberg.

Annons

Fläskfilé som färgats röd för att likna oxfilé har sålts i svenska butiker. En liten mängd, totalt elva kilo, av det felaktiga köttet har sålts på ICA Kvantum i Söderhamn sedan april, enligt Olle Nyberg, chef på ICA Kvantum. Köttet plockades bort från Kvantums hyllor så fort misstanken väcktes om att det skulle vara felaktigt.

– Vi är lurade i grunden vi också. Vi har betalat för oxfilé men fått fläskfilé, säger Olle Nyberg.

Köttet som avlägsnades från Kvantums hyllor kom från Ungern. Det har sålts fryst, vilket gjort det svårt att upptäcka fusket.

– Det är jättesvårt att avgöra det genom att titta på det i fryst och paketerat tillstånd. Vi tinar ju inte upp allt och tittar vad det är. Teoretisk skulle ju ett paket fryst torsk kunna vara sej, säger Olle Nyberg.

ICA Kvantum kommer att agera för att förhindra att det händer igen.

– Med stor sannolikhet kommer vi att tina och kolla framöver. Kanske till och med provlaga, säger Olle Nyberg.

Det kött som plockades bort från ICA Kvantums hyllor har skickats till Livsmedelsverket på analys. Svaren kommer förhoppningsvis nästa vecka.

– Vi vill veta vilken djurart det kommer ifrån. Det ser inte ut som oxfilé och vi misstänker fläskkött. Vi vill också veta vad färgämnet är, säger Maria Engström, livsmedelsinspektör i Söderhamn kommun.

Under fredagen skickade hon post och e-post till andra lokala butiker samt restauranger med uppmaning att höra av sig om de har köpt kött som kan vara felaktigt.

– Men hittills har ingen mer har hört av sig, säger Maria Engström.

Mer läsning

Annons